Felix Decavel
Felix Decavel Banen & Salaris 5 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Viral LinkedIn-post na massa-ontslag Google leidt tot 25 startups

De tsunami aan ontslaggolven in de techwereld lijkt nog steeds niet voorbij. Maar dankzij een massaal gedeelde LinkedIn-post van een voormalige Google-werknemer zullen alvast 2.000 van zijn ex-collega’s niet op de keien belanden. “Google ontslag-startup! Wie doet mee?”

De oproep op LinkedIn werd meer dan een miljoen keer bekeken in slechts 24 uur tijd. Intussen zouden er al 25 start-ups in verschillende fases van ontwikkeling zijn. En dat allemaal dankzij welgeteld één van de maar liefst 12.000 werknemers die de voorbije maanden door Google de laan werden uitgestuurd. “Nooit gedacht dat het zo’n succes zou zijn.”

25 start-ups door één LinkedIn-oproep

Cameron Rout was tot sinds kort product manager bij Google, maar na acht jaar dienst mocht ook hij beschikken. “Ik werd ontslagen op een vrijdag. Zaterdag was ook nog een slechte dag. Maar op zaterdagavond begon ik te rekenen met de ontslagvergoeding. En ik herkende plots de kans”, liet de ‘Xoogler’ aan Inc. weten.

De genereuze ontslagvergoeding van Google en andere techbedrijven, in combinatie met een gigantische en acute influx aan talent op de arbeidsmarkt, bracht Rout aan het denken. Op LinkedIn deelde hij zijn idee met de wereld.

“Meer dan 50.000 van ons zijn net op de markt gekomen. Tegelijkertijd zitten durfkapitaalbedrijven opgezadeld met honderden miljarden dollars die ze door economische omstandigheden niet kunnen investeren. Er is waarschijnlijk letterlijk nooit een beter moment in de geschiedenis geweest om een startup te beginnen”, aldus de voormalig Google-medewerker.

Ontslag bij Google leidt niet louter tot rancune

En zo geschiedde. 2.000 recent ontslagen tech-werknemers namen contact op met Rout. Zoveel dat hij zelf dan maar een bedrijfje heeft opgericht dat mensen adviseert bij het beginnen van een startup. Sindsdien ontmoet Rout ex-Googlers één-op-één en stelt hij hen aan elkaar voor. Op die manier brengt hij potentiële medeoprichters samen die een gedeelde interesse hebben in dezelfde industrie of technologie. Deze groepen hebben inmiddels 25 potentiële startups opgeleverd die zich in verschillende stadia van ontwikkeling bevinden. Het massale ontslag bij Google en de techwereld heeft dus niet alleen maar voor rancune gezorgd.

En ook voor ex-werknemers die nog lang niet klaar zijn om zich wederom te wagen op de arbeidsmarkt heeft Rout een bedrijf opgestart. Ooit al Dungeons & Dragons willen spelen in een luxueus Engels kasteel?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.