Alrik de Jong
Alrik de Jong Sparen 5 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo snel kun je 100.000 euro sparen per inkomenssituatie

Sparen is verslavend, en als je even bezig bent vind je het al snel te langzaam gaan. Dus hopla, een nieuw spaardoel. Hoe snel spaar je 100.000 euro?

Die eerste 10.000 euro is een mooie grens, vooral voor mensen die vroeger niet met geld om konden gaan en het sparen ineens te pakken hebben. Maar daarna gaat het voor je gevoel langzaam. Want 12.000 euro ziet er een paar maanden later niet veel spectaculairder uit dan 10.000 euro. Het helpt om een spaardoel voor langere tijd op te stellen, dan weet je waar je het voor doet. Opvallend veel huishoudens in Nederland hebben overigens een ton achter de hand. Mooi doel.

100.000 sparen in redelijk snelle tijd

Een ton, oftewel 100.000 euro, is voor veel mensen een magische grens. Laten we voorop stellen dat dit artikel geen hogere wiskunde is, maar het doel an sich en de relatief korte tijdspanne is motiverend. Uiteraard kun je het bedrag sneller bij elkaar krijgen als je gaat beleggen of deposito sparen, maar er zijn nog verrassend veel mensen die zweren bij de traditionele spaarpot, zij het digitaal. Een aantal situaties op een rij.

Een ton in 7 jaar

Voor de grootverdieners onder ons. Mocht je maandelijks 1.190 euro kunnen missen (reken daarbij ook je vakantiegeld en eventuele dertiende maand of winstdeling, dan is het bedrag per maand lager), dan heb je in zeven jaar tijd 100.000 euro. Los van de rente die je al dan niet krijgt. Dit is inderdaad sparen voor gevorderden, maar heel surrealistisch is het ook weer niet. Reken je dit samen met bijvoorbeeld je partner, dan is het al snel haalbaar, en nog altijd een magisch doel.

Een ton in 10 jaar

Stel je krijgt maandelijks 3.000 euro per maand gestort aan netto inkomen en jouw vaste lasten zijn 800 euro. Dan kun je maandelijks 1.367 uitgeven aan levensonderhoud en vermaak als je 100.000 euro in tien jaar wil sparen. Voor dat spaardoel moet je namelijk maandelijks 833 euro per maand opzij leggen. Mocht je ook nog vakantiegeld, winstuitkering of een dertiende maand krijgen, dan kun je dit maandelijkse bedrag zelfs nog iets omlaag schroeven.

Een ton in 15 jaar

Over 15 jaar is 100.000 euro minder waard dan nu, maar het blijft een ton. En waarschijnlijk ga je in de tussentijd ook wel meer verdienen, zodat je jouw spaardoel vast nog wel omhoog schroeft. Feit is dat je door 555 euro per maand opzij te leggen over 15 jaar een ton hebt.

Een ton in 20 jaar

Spaar je 416 euro per maand, dan heb je in 2043 eindelijk die 100.000 euro.

Is het voor jou eerst bittere noodzaak om een financiële buffer te sparen? Check dan de rekentool van het NIBUD.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.