Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 5 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

8 legendarische LP’s die niet bij je platenspeler mogen ontbreken

Het mooie aan een platenspeler is dat je een stuk bewuster muziek verkent, uitkiest en luistert. Je kunt niet snel een playlist aanslingeren of honderden nummers downloaden. Gelukkig kun je in lokale platenwinkels decennia aan muziekgeschiedenis scoren, het ene album legendarischer dan de andere.

Onmisbare LP’s

We hebben onze 8 favoriete albums geselecteerd, die volgens de redactie van Manners niet mogen ontbreken in elke LP-collectie. Smaken kunnen natuurlijk verschillen, maar wat ons betreft kun je met deze legendarische platen de plank niet misslaan!

Op zoek naar een goede platenspeler? Ook daarvoor hebben we een handig lijstje.

The Jimi Hendrix Experience -Are You Experienced

Bron: Track Records

Wat gitaarmuziek betreft is Jimi Hendrix een naam die niet in je collectie mag ontbreken. Hij was extreem creatief in meerdere genres, en wist op een soulvolle manier te innoveren op zijn gitaar. Are You Experienced is van begin tot eind een achtbaanrit vol briljante gitaarpartijen en structuren waar moderne bands nog veel van kunnen leren. Compleet tijdsloos, en nog altijd even legendarisch.

Pink Floyd – The Wall

Bron: Columbia Records

Dark Side of the Moon is het populairste album van Pink Floyd. En terecht, want ook die plaat is van begin tot eind ijzersterk. Toch gaat onze voorkeur uit naar The Wall. Niet alleen is dit album een stuk langer, maar ook een stuk diverser. De heren van Pink Floyd vertellen een verhaal, dat zelfs in de vorm van individuele nummers overeind blijft staan. Maar dat is juist het fijne aan een platenspeler: je kunt de magie van het album weer herontdekken. Een belevenis, een verhaal, verteld aan de hand van briljante nummers.

Fleetwood Mac – Rumours

Bron: Warner Bros

Dit album uit 1975 is niet de langste LP uit dit lijstje, maar daar hoor je ons niet over zeuren. Elk nummer is namelijk honderd procent raak. Rumours werd opgenomen tijdens de periode waarin de helft van de band de andere helft niet uit kon staan. Scheidingen, ruzies en veel te veel drugs: de misère van de bandleden wordt in de schitterend geproduceerde nummers op Rumours niet onder stoelen of banken gestoken. De spanning is vooral in The Chain uiterst voelbaar. In contrast tot de vaak overgeproduceerde en kille muziek die nu op de radio gedraaid wordt is Rumours verfrissend mooi.

Marvin Gaye – Let’s Get It On

Bron: Tamla

Anno 2019 is de muziek van Marvin Gaye wellicht net wat te zoetjes, maar dat vergeef je de beste man al voor het einde van het eerste nummer op Let’s Get It On. Gaye was een briljante muzikant met niet alleen een prachtige stem maar ook een gouden pen. Zijn nummers zijn behapbaar en bovenal verschrikkelijk aanstekelijk. De soul spat er vanaf, met warme, funky klanken die vooral op een platenspeler tot hun recht komen.

Michael Jackson – Thriller

Bron: Epic Records

Gezien de (recente) controverse rondom Michael Jackson blijft het maar de vraag of je zijn muziek überhaupt nog in dit soort lijstjes moet zetten. Toch kunnen we er niet omheen dat Thriller eeen van ‘s werelds best verkochte albums is. Thriller staat vol pophits, waarvan de magie bovenal toe te schrijven is aan de briljante Quincy Jones. Hij verzamelde de getalenteerde muzikanten bij elkaar die samen megahits als Thriller, Beat It en Billie Jean schreven. Dat de unieke stem van Jackson alles samenbrengt en op legendarische wijze afmaakt, staat echter buiten kijf.

Stevie Wonder – Songs In The Key Of Life

Bron: Tamla

Het klinkt misschien raar gezien hoe bekend de zanger is, maar de muziek van Stevie Wonder is soms behoorlijk ondergewaardeerd. Het legendarische Songs in the Key of Life is maar liefst zijn achttiende album. De virtuoze soulzanger gaat op deze plaat helemaal los, met nummers als Sir Duke en Isn’t She Lovely. Het is het hoogtepunt van een lange muziekcarrière en het bewijs dat Wonder fris en relevant wist te blijven. Maar alsjeblieft, duik ook eens dieper in zijn discografie, want het is een bak vol pareltjes.

Beastie Boys – Licensed To Ill

Bron: Def Jam

Een groep witte, Joodse jongens uit New York stapten van de wereld van punk-rock over naar hip-hop. Het resultaat is een van de belangrijkste groepen uit de geschiedenis van rap: de Beastie Boys. Licensed to Ill, hun debuutalbum, is niet voor niks een van de populairste albums in het genre, ooit. Van begin tot eind barst deze LP van de hits, een wervelwind van trefzekere rap en invloeden uit andere muziekgenres.

The Clash – London Calling

Bron: Epic Records

Of The Clash daadwerkelijk de beste punkband aller tijden is, zoek je zelf maar uit. London Calling is in ieder geval een van de beste punkplaten ooit, vol venijnige hits die de diversiteit van Joe Strummer en consorten demonstreren. Het is niet de meest clean opgenomen plaat uit je collectie, maar wanneer de luide gitaren uit je speakers schallen snap je meteen waarom dat niet erg is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.