Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 2 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

De 5 beste betaalbare platenspelers voor je vinyl

Onlangs schreven we over de LP’s die iedereen met een platenspeler in huis moet hebben. Legendarische platen die de loop van de muziekgeschiedenis hebben bepaald. Maar goed, dan moet je dus wel een platenspeler hebben om ze op af te spelen. We raden je er vijf aan, allemaal binnen het ‘budget’-segment.

Beste budget platenspelers: Sony PS-LX310BT

De Sony PS-LX310BT combineert het beste van ouderwetse platenspelers met moderne technologische innovatie. Deze platenspeler beschikt namelijk over Bluetooth. Je kunt dus je favoriete LP’s draadloos afspelen, bijvoorbeeld via een Bluetooth koptelefoon of speakertje. Sterker nog, je krijgt zelfs een verrassend degelijke mini-speaker bij deze zogeheten turntable. De PS-LX310BT heeft een ingebouwde voorversterker, zodat je zelf voor phono of de line uitgang kunt kiezen.
Koop bij bol.com

Platenspeler kopen
Bron: Sony Bron: Sony

Audio-Technica AT-LP120-USB

Bij muziekapparatuur denk je waarschijnlijk al snel aan het merk Audio-Technica, en terecht. Ook in dit segment heeft de fabrikant een aantal oerdegelijke producten op de markt. De Audio-Technica AT-LP120-USB is in het bijzonder een interessante optie voor beginners, zonder dat je over enkele jaren alweer een nieuwe moet kopen omdat je geen beginner meer bent. Zo is er ondersteuning voor 33 1/3, 45 en 78 RPM, dus je kunt elk album afspelen. Ook zit er een ingebouwde phono-voorversterker in. Middels de ingebouwde USB-port kun je zelfs je platencollectie opnemen. Je merkt het al: de AT-LP120-USB weet een aantrekkelijke middenweg tussen toegankelijkheid en geavanceerde features te vinden.
Koop bij bol.com

Audio-Technica AT-LP120-USB
Bron: Audio-Technica

Audio-Technica AT-LP60

We blijven even bij Audio-Technica, want de Japanse fabrikant heeft een nog goedkopere platenspeler. Dan hebben we het over de Audio-Technica AT-LP60, een portable model. Het is de goedkoopste optie op dit lijstje, en nog eens volledig automatisch ook. Na het afspelen van je favoriete vinyl gaat de arm bijvoorbeeld automatisch naar zijn standaard positie.

Veel goedkoper ga je niet deze kwaliteit vinden. Dan kom je in gevaarlijk territorium, waar slecht in elkaar gezette platenspelers zelfs je LP’s kunnen beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan toonarmen die te zwaar of niet goed uitgelijnd zijn. Vinyl is te duur voor zulke grappen. Klein nadeeltje: deze platenspeler kan niet echt met je meegroeien, zoals de bovenstaande modellen dat wel kunnen.

Als je nog serieuzer met je setup aan de slag wilt, dan blijf je met de Audio-Technica AT-LP60 toch beperkt, omdat je vastzit aan de ingebouwde Phone preamp. Dat is de keerzijde van de portable-factor. Aan de andere kant is de prijs er ook naar, zodat je later alsnog voor een duurder model kunt gaan.
Koop bij bol.com

Audio-Technica AT-LP60
Bron: Audio-Technica

Pro-Ject Debut Carbon

Wat een design! De Pro-Ject Debut Carbon is misschien ietwat prijzig, maar daar krijg je wel een design-statement en fantastisch geluid voor terug. De koolstofvezel toonarm is een voorbeeld van kwaliteit die normaliter voorbestemd is aan duurdere platenspelers. Dit is echter niet de automatische platenspeler die je overal bij helpt. De toonarm zul je zelf moeten verplaatsen, evenals de positie van de riem. Ook zit er geen preamp in. Dit is dus de platenspeler voor vinyl-nieuwelingen die al iets serieuzer in de markt willen stappen, of misschien al een versterker hebben. Je investering zal iets forser zijn, maar daarvoor krijg je wel met afstand de beste geluidskwaliteit uit dit lijstje voor terug.
Koop bij bol.com

Pro-Ject Debut Carbon
Bron: Pro-Ject Debut Carbon

Denon DP-300F

De Denon DP-300F weet voor een scherpe prijs ruimtelijk en gedetailleerd geluid te bieden. Ja, er zijn platenspelers die beter klinken, maar dan ben je meteen significant meer geld kwijt. Deze platenspeler heeft geen USB-uitgang voor het opnemen van je muziek, maar wel een automatische toonarm. Bovendien is de bouwkwaliteit verrassend degelijk, zeker gezien het prijspunt. Dat leidt meteen tot een strak design dat je niet zou verwachten in dit segment. Een mooie platenspeler voor beginners!

Koop bij bol.com
Denon DP-300F
Bron: Denon

Lees ook: 8 legendarische LP’s die niet bij je platenspeler mogen ontbreken

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.