Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 26 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Mega-veiling: Harry Potter’s toverstaf en 800 andere zeldzame film-props

Je kunt als Harry Potter of Star Wars-fan natuurlijk een hoop toffe merch scoren. Alleen al LEGO brengt aan de lopende band toffe op dergelijke films gebaseerde sets uit, vaak gericht op volwassenen. Heb je aardig wat geld op je bankrekening staan en wil je nog een stap verder gaan?

Dan is het verstandig om 28 en 29 april in je agenda vrij te maken. Dan worden namelijk in Californië meer dan 800 film-props geveild.

Harry Potter-veiling

Waaronder de toverstaf die Harry Potter gebruikt in de vijfde film, The Goblet of Fire. Ook wel bekend als Harry Potter en de Vuurbeker in prachtig Nederlands. Om de twintigste verjaardag van de eerste film te vieren wordt het collector’s item geveild door het Amerikaanse Julien’s Auctions.

Je kunt alvast flink gaan sparen: experts verwachten dat de toverstaf meer dan 10.000 dollar op kan gaan leveren. Niet verkeerd! Ben je meer van de slechteriken en schurken uit films? Ook dan kom je eind april aan je trekken, want ook de toverstaf van Sneep wordt geveild. Daarnaast kun je onder andere de nummerplaat van de vliegende Ford Anglia en de zegel van de Zweinstein-brief uit de eerste Harry Potter-film scoren.

Daar blijft het niet bij! Volgens Darren Julien, oprichter van Julien’s Auctions, is het “onze grootste veiling tot nu toe – bestaande uit de meest begeerde relikwieën uit de popcultuur van de afgelopen halve eeuw.”

Harry Potter veiling
De toverstaf van Harry Potter en Sneep (Afbeelding: Julien's Auctions)

Scarface, James Bond en Star Wars

Waaronder Al Pacino’s driedelige krijtstreeppak uit Scarface, de Edward Scissorhands-handschoenen van Johnny Depp, de Space Jam Air Jordan 2-sneakers van Bill Murray en de originele Catwoman-kap van Michelle Pfeiffer uit Batman Returns. Ook Star Wars-fans kunnen hun slag slaan: de originele onlangs herontdekte illustraties voor de controversiële Star Wars Holiday Special worden geveild, evenals de blaster van een Scout Trooper.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan, want het gaat dus om honderden props die geveild worden. Denk bijvoorbeeld aan Sean Connery’s Walther P5 uit zijn laatste Bond-film, Never Say Never Again en een .38 Smith and Wesson gebruikt door Pierce Brosnan in Die Another Day.

De toppers worden naar verwachting de handschoenen van Johnny Depp uit Edward Scissorhands. Daarvoor rekent men op een uiteindelijk bedrag van tussen de 30.000 en 50.000 dollar. Voor het pak uit Scarface rekent men zelfs op zo’n 80.000 dollar. Het is volgens de veilende partij namelijk waarschijnlijk het enige overgebleven originele krijtstreeppak uit Scarface.

Zelfs de catalogus is prijzig

Uiterst zeldzaam dus. Check voor meer informatie over de veiling de officiële website. De items zijn zo bijzonder dat Julien’s Auctions alleen al 100 dollar vraagt voor de offiële catalogus van alle props.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.