Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 25 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Veilig autorijden: 3 tips voor meer zelfvertrouwen achter het stuur

Heb jij je rijbewijs met vlag en wimpel gehaald, maar merk je dat je je in de praktijk soms onzeker voelt achter het stuur? Bijvoorbeeld omdat je door de lockdown minder vaak je auto pakt? No worries: dat komt veel vaker voor dan je denkt, en er is iets aan te doen.

Heb jij nog maar kort je rijbewijs en nog niet zoveel ervaring op de weg? Of voelde je je altijd zelfverzekerd achter het stuur, maar is dat gevoel verdwenen doordat je dankzij de pandemie minder vaak de auto pakt? Volkomen normaal, maar je moet zien te voorkomen dat je de auto gaat vermijden of dat je genoegen neemt met dat onzekere gevoel.

Je bent niet de enige die weleens stress heeft in het verkeer: 35% van de jongeren heeft last van stress achter het stuur en bij 42% is er zelfs sprake van een opgejaagd gevoel, blijkt uit onderzoek van Interpolis. Dat gevoel van onzekerheid kan grote gevolgen hebben: jonge automobilisten tot 24 jaar maken tot 7 keer meer kans op een ongeluk dan ervaren automobilisten. Van de jongeren vindt 26% zichzelf onhandiger in het verkeer dan vóór de pandemie.

Gebruik de AutoModus app

Niks is zo afleidend tijdens het rijden dan je smartphone. Maar als je achter het stuur zit, is het wel zo handig én veilig als je ‘m  voor je navigatie gebruikt. Die inkomende piepjes en berichtjes kunnen echter een behoorlijke stoorzender zijn. In het verkeer kan dat grote gevolgen hebben: je hoeft maar heel even niet op de weg te letten om een ongeluk te veroorzaken.

De AutoModus app is een uitkomst. Met deze app kun je gewoon de navigatie blijven gebruiken, maar tegelijkertijd de niet-storen functie inschakelen. Je ontvangt dan dus geen berichten. Je kunt de AutoModus gratis downloaden en spaart vervolgens met elke 100 kilometer die je rijdt zonder je scherm aan te raken voor een goed doel dat je zelf uitkiest: KiKa, de Voedselbank of Verkeersslachtoffers Nederland.

Leer anticiperen in verkeerssituaties

Hoewel je er na je behaalde rijexamen vanuit kunt gaan dat je prima kunt autorijden, leer je pas écht goed rijden als je ervaring opdoet. Dat komt omdat geen enkele verkeerssituatie hetzelfde is. Drukte, weersomstandigheden en gewijzigde routes vallen niet altijd van tevoren te voorspellen. En dat kan ervoor zorgen dat je er tegenop gaat zien om achter het stuur te stappen.

Met de Blikveld training van TeamAlert kun je in korte tijd leren anticiperen op allerlei verkeerssituaties. Tijdens een videotraining krijg je verschillende scenario’s te zien en leer je hoe je risico’s op de weg beter kunt inschatten. Ideaal als je een beginnende bestuurder bent, maar ook fijn om je skills weer wat op te halen en je een zekerder gevoel te geven.

Stap regelmatig achter het stuur

De belangrijkste stap om zekerder te worden in de auto, is regelmatig achter het stuur stappen. Dan kan ook als je zelf geen auto hebt: bied ouders, vrienden of familie je dienst aan als chauffeur. Zij kunnen even ontspannen, jij kunt kilometers maken.

Bijkomend voordeel is dat je niet alleen bent en dat je bijrijder altijd even met je mee kan kijken. Handig als je op een vol parkeerterrein een parkeerplaats moet zoeken of als de navigatie het laat afweten en je de weg moet zien te vinden.

In samenwerking met Interpolis

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.