Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 25 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

15 leiderschap-skills die jouw CV aantrekkelijker maken

Zelfs als je niet solliciteert op een leidinggevende rol, is het goed om leiderschap-skills op je cv te hebben staan. Je hoeft namelijk niet per se de rol van manager te hebben om een leider te zijn. Maar over wat voor soort skills hebben we het hier?

In dit artikel delen we vijftien voorbeelden van kwaliteiten en vaardigheden die je op je cv wil hebben staan. Ook delen we hoe je deze skills op de meest krachtige manier in je cv verwerkt. Spoiler: dat is ironisch genoeg niet bij de ‘vaardigheden’-sectie.

Leiderschap-skills op je cv

Natuurlijk is elke leider anders en heeft iedereen andere vaardigheden en kwaliteiten. De volgende voorbeelden laten een potentiële werkgever zien dat jij universele leiderschap-skills in huis hebt.

Denk ook zeker na over waar de werkgever naar op zoek is. Doe je huiswerk, zodat je de skills op je cv kunt toepassen op de cultuur en de waarden van het bedrijf. Want waar het ene bedrijf meer op zoek zal zijn naar mensen die goed zijn in strategie en plannen, is een ander meer op zoek naar creativiteit en visie.

Vijftien voorbeelden van eigenschappen en vaardigheden die je kunt gebruiken op je cv:

 1. Creatief
 2. Probleemoplossend
 3. Kritisch denken
 4. Initiatiefnemend
 5. Planning
 6. Management
 7. Aanpassingsvermogen
 8. Communicatie
 9. Visie
 10. Besluitvaardig
 11. Flexibiliteit
 12. Delegeren
 13. Betrouwbaarheid
 14. Motiverend
 15. Resultaatgericht

Hoe verwerk je deze vaardigheden op je cv?

Je zou denken dat je deze skills gewoon in het gedeelte ‘vaardigheden’ op je cv kunt kwakken, maar hoewel dat zeker een optie is, is dat niet de beste plek. Dat is namelijk bij je werkervaring. Je werkervaring moet namelijk niet alleen een opsomming zijn van je vorige werkgevers. Het is belangrijk om bij elke werkgever te vermelden wat je hebt gedaan én wat je daar hebt bereikt.

Dat is precies waar je de leiderschap-skills op je cv kunt laten doorschemeren. Zeg dus niet dat je ‘creatief’ bent, maar laat dat blijken uit wat je hebt bereikt. ‘Ontwikkelde een product finder, waar klanten vragen beantwoorden en zo het meest geschikte product vinden. Dat zorgde voor 10 procent minder retouren’ klinkt toch veel krachtiger?

Als leiderschap iets is wat je wil uitstralen, is het ook een goed idee om dit mee te nemen in je sollicitatiebrief. Hier kun je nog meer in detail gaan over momenten waarop je dit soort vaardigheden of eigenschappen liet zien. Overdrijf trouwens niet door ze alle vijftien mee te nemen in je cv of brief. Kies de skills uit die echt bij jou en het bedrijf passen en focus je daar op.

IndeedResume.io

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.