Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Eten & Drinken 6 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

3 belachelijk lekkere cheat meals (zonder vlees en zuivel)

Maandag 7 maart begint de jaarlijkse week zonder vlees, die dit jaar ook zonder zuivel is. Een leuke uitdaging om een week meer plantaardig te eten. Deze vegan cheat meals helpen je om de week makkelijk door te komen.

Vrijdagavond pita gyros, zaterdagavond een schaal nacho’s met pulled oats bij de borrel en zondag uitbrakken met een vegan kapsalon. Gaat jouw maag daar ook van knorren? Je vindt de recepten in dit artikel.

Drie vegan cheat meals recepten

De gerechten beschikken over vrij veel ingrediënten en kruiden, maar die heb je ook wel nodig om lekker en vegan te eten.

1. Nacho’s met Pulled Oats

week zonder vlees en zuivel 2022, vegan, veganistisch, vega
Bron: Gold&Green

Nacho’s alleen lekker met een flinke portie gesmolten kaas en crème fraîche als dip? Echt niet, deze vegan nacho’s bewijzen dat je echt geen zuivel nodig hebt om een goede borrelhap neer te zetten. De ingrediëntenlijst is flink, maar een groot gedeelte heb je vast al in huis. Laat je daar dus vooral niet door afschrikken.

Dit haal je in huis voor een schaal voor 4 personen:

  • 175 gram Pulled Oats® Naturel
  • tortillachips
  • 150 gram zwarte bonen
  • 150 gram crispy mais
  • ½ groene jalapeño peper, in ringen gesneden
  • kleine rode ui, fijngesneden
  • koriander, ter garnering

Voor de vegan bloemkool-kaassaus:

  • 150 gram bloemkool, gekookt
  • 150 gram plantaardig alternatief voor geraspte cheddar
  • ½ el olijfolie
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • ¼ tl cayennepeper
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl uienpoeder
  • zout, naar smaak

Voor de ananassalsa:

  • 1 rode ui
  • ½ groene jalapeño peper
  • limoen, sap en rasp
  • 150 gram verse ananas
  • 15 gram koriander
  • zout en peper, naar smaak

Bak de Pulled Oats krokant in een pan met een beetje olie. Pureer in een keukenmachine de gekookte bloemkool fijn. Verhit een beetje olie in een pan, en voeg hier de gekookte bloemkool, de kruiden en de plantaardige cheddar aan toe. Roer goed tot het gesmolten is en zet apart. Maak vervolgens de salsa. Snijd de ananas, rode ui en jalapeño klein en meng het in een kom. Voeg het sap en de rasp van de limoen toe en breng op smaak met koriander, zout en peper.

Maak de nachoschotel door de helft van de tortillachips op een groot bord te leggen. Leg daar de helft van de gebakken Pulled Oats op en top af met de helft van de kaassaus. Herhaal deze stappen voor een tweede laag. Maak de schotel af met zwarte bonen, mais, rode ui, jalapeño en de ananassalsa.

2. Vegan kapsalon

week zonder vlees en zuivel 2022, vegan, veganistisch, vega
Bron:

Een kapsalon hoeft geen vette snack na een avondje doorzakken te zijn. Met een paar aanpassingen maak je er tijdens de week zonder vlees en zuivel gemakkelijk een vegan variant van. Een stuk gezonder, en minstens net zo lekker. Je mist de kaas niet eens, wedden?

Onderstaande recept is voor 4 personen. Eet je met z’n twee, of maak je de vegan kapsalon liever voor jezelf? Houd dan rekening met andere verhoudingen.

  • 3 zoete aardappelen, geschild en in dunne reepjes
  • 2 verpakkingen (320 g) Rootzz of Nature Vegetarische Jackfruit reepjes
  • 2 pastinaken, geschild en in dunne reepjes
  • 2 avocado’s, in kleine blokjes
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 1 limoen, gehalveerd
  • 15 g peterselie, grof gehakt
  • 6 el vegan mayonaise
  • 1 tl bloem
  • 1 tl paprikapoeder
  • olijfolie
  • zout en peper

Verwarm de over voor op 230 °C. Meng de zoete aardappel en pastinaak in een grote kom met de bloem, paprikapoeder en zout en peper naar smaak. Besprenkel met olijfolie en bak 35 tot 40 min in de oven. Schep halverwege om.

Maak de limoenmayonaise met de vegan mayonaise, het sap en rasp van een halve limoen, peper en zout. Snijd de overgebleven limoenhelft in partjes en zet apart.

Verwarm olijfolie in een koekenpan op hoge temperatuur. Bak jackfruit reepjes een paar minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Doe de friet vervolgens in een grote ovenschaal, verdeel hier de jackfruit reepjes overheen en garneer de kapsalon met avocadoblokjes, rode ui, limoenmayonaise en de grof gehakte peterselie. Serveer met een limoenpartje.

3. Vegan pita gyros

week zonder vlees en zuivel 2022, vegan, veganistisch, vega
Bron: Gold&Green

Zelfs jouw favoriete Griekse gerecht pita gyros hoef je niet te missen als je wat minder vlees en zuivel wilt eten. Bij het onderstaande recept maak je zowel de pita’s als de gyrosmarinade zelf (leuke uitdaging voor in het weekend), maar schroom ook vooral niet om die twee lekker in de winkel te halen. Toch een stuk makkelijker en vooral ook sneller.

Onderstaande boodschappenlijst is voor 2 personen:

  • 175 gram Pulled Oats® Naturel (1 verpakking)
  • 2 trostomaten (in dunne ringen gesneden)
  • 75 gram ijsbergsla

Voor de pita’s:

  • 1 zakje (instant) gist
  • 400 gram bloem
  • 270 ml plantaardige drink, lauwwarm
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl zout

Voor de gyrosmarinade:

  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • 1,5 el korianderpoeder
  • 1 el platte peterselie
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • ½ tl oregano
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl chilipoeder of chilivlokken
  • snuf zout

Voor de tzatziki:

  • ½ komkommer
  • 1 teentje knoflook (fijngesneden)
  • 200 ml plantaardige variatie op yoghurt
  • 1 tl dille

Meng in een maatbeker de lauwwarme plantaardige drink, suiker en gist. Laat dit schuimen en zet even apart. Meng vervolgens in een grote kom de bloem, het zout en het bakpoeder. Voeg daarna het gistmengsel en vervolgens de olie toe. Kneed tot een mooi glad deeg. Laat het deeg één uur rijzen met een theedoek over de kom.

Meng alle ingrediënten van de gyrosmarinade in een hakmolen. Meng dit vervolgens met de Pulled Oats en zet 10 minuten apart. Maak ondertussen de tzatziki. Rasp de komkommer en giet het vocht weg. Meng de komkommer met de knoflook, plantaardige variatie op yoghurt en een snuf zout. Zet apart.

Verdeel het deeg in 6 bollen, rol dun uit en bak de pita’s in een koekenpan op middelhoog vuur met een beetje olie. Zodra de pita’s beginnen te bubbelen, draai je het vuur zacht, keer je de pita’s om en doe je de deksel op de pan. Haal de pita’s uit de pan wanneer ze gaar zijn en herhaal deze stap met alle deegbollen.

Alle pita’s gaar? Doe een beetje extra olie in de pan en bak de gemarineerde Pulled Oats warm en krokant. Schep vervolgens de Pulled Oats op de pita’s met tomaat, ijsbergsla en tzatziki.

Eet smakelijk!

Meer cheat meals op Manners

Op zoek naar meer vegan cheat meals voor de week zonder vlees en zuivel? Check dan deze gerechten waarvan je niet doorhebt dat ze vegan zijn. En hou volgende week de website van onze collega’s van Culy in de gaten voor nog meer vegan lekkernijen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.