Coen Grutters
Coen Grutters Formule 1 6 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Vaarwel Viaplay: ‘Uitzendrechten F1 terug naar het oude nest’

Jarenlang waren Formule 1-races bij Ziggo te kijken. Toen kwam Viaplay Nederland binnenwandelen met een grote zak geld en was het Ziggo-feest voorbij. De provider zet de oranje discolichten weer aan, want mogelijk slaat het terug door een gooi te doen naar de uitzendrechten.

Dat verwacht Nederlands zakenman en sportmarketeer Chris Woerts. Hij schoof aan bij BNR Nieuwsradio. “Dat Ziggo de Formule 1-rechten gaat terugkopen, lijkt een zekerheid”, stelt hij. De kans lijkt aannemelijk nadat Viaplay in zwaar weer is beland. De grote geldpot waarmee de zender de F1-uitzendrechten kocht, ogen toch wat zwaar op de balans. Vooralsnog hebben de Formule 1-rechten niet opgeleverd waarop gehoopt werd, en dus is topman Anders Jensen opgestapt.

Enorme koersval Viaplay

Volgens Woerts hét moment voor Ziggo om toe te slaan. Zoals Daniel Ricciardo zou zeggen: ‘I like them vulnerable’, en dat is Viaplay op dit moment. Na de cijfers stortte de koers van het bedrijf met ruim 60 procent ineen; een catastrofe. De timing voor Ziggo is perfect, want volgende maand kan er weer geboden worden op de Formule 1-uitzendrechten. De kans dat Viaplay zijn falende en vooral dure strategie (koste wat het kost sportrechten kopen) doorzet, is klein.

Ziggo lijkt er juist wel oren naar te hebben. Een half jaar geleden stelde de Ziggo Sport-directeur nog de allerbeste sporten te willen brengen. “We zijn altijd geïnteresseerd in premium content.” Ziggo zegt ambitieus te zijn en daarmee lijkt het bedrijf willig om een goed bod te doen op de Formule 1-uitzendrechten. Dat deed het in ook in 2021, maar toen werd het overboden door het fors betalende Viaplay.

Uitzendrechten Formule 1 mogelijk terug bij Ziggo

Volgend jaar is het laatste jaar dat Viaplay de Formule 1-uitzendrechten heeft. Als het volgende maand niet wederom met het winnende bod komt, verdwijnt de koningsklasse van de racesport bij Viaplay. Mogelijk kijk je de Formule 1 dus vanaf 2025 weer bij Ziggo Sport.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.