Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 27 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Unmute Us kondigt nieuwe demonstraties (lees: festivals) aan

Unmute Us heeft nieuwe demonstraties (lees: festivals) aangekondigd. Op 11 september laat de actiegroep die op komt voor festivals en evenementen weer van zich horen en zien.

In verschillende steden in Nederland werd afgelopen weekend feestend gedemonstreerd. Geen wanklanken, vandalisme of dat soort gedoe. Maar het bleef angstvallig stil in Den-Haag. Ook op deze 7 dringende vragen aan demissionair premier Rutte kwam geen antwoord.

Unmute Us

Na de Unmute Us-demonstratie op zaterdag 21 augustus, met zeker 70.000 demonstranten en meer dan 2500 aangesloten organisaties, wacht het samenwerkingsverband van de evenementenbranche en de cultuursector nog steeds op een inhoudelijke reactie uit Den Haag. “Dat uit de ivoren toren niet meer komt dan een uitnodiging voor een gesprek zien wij als een zwaktebod. Daaruit maken we op dat ze de antwoorden ook niet hebben. Dit sterkt ons in onze overtuiging dat dit beleid gebaseerd is op willekeur. Wij blijven vechten voor heropening en kondigen nieuwe demonstraties aan op 11 september. We roepen iedereen op om met ons mee de straten op te gaan.”

Afgelopen zaterdag werd gedemonstreerd om een duidelijk signaal richting Den Haag af te geven. Zo kan het niet langer, we laten ons niet de mond snoeren’, luidde de boodschap. Na 21 augustus is de boodschap extra kracht bijgezet met een open brief met daarin acht duidelijke vragen aan de verantwoordelijke ministers. Noch de demonstratie (festivals ‘light’ in verschillende steden) als de brief en de ophef in de maatschappij hebben echter geleid tot een antwoord.

Nieuwe demonstraties voor heropening festivals

Voor de nieuwe demonstraties op 11 september roept Unmute Us organisatoren en artiesten uit alle hoeken van de evenementensector en uit iedere stad op om zich aan te melden via deze website. “We roepen het hele land op om op te staan voor de evenementenbranche en de cultuursector. Wij zijn zaterdag niet de straat op gegaan om medelijden te wekken. Wij stonden er evenmin om een feestje te vieren. We worden letterlijk doodgezwegen: Unmute Us!”

Unmute Us blijft bij haar eis van directe heropening van festivals en evenementen volgens de Fieldlab-voorwaarden. Ook wil de actiegroep antwoord op de gestelde vragen en erkenning voor de gesteldheid van de vele bezoekers, getroffen medewerkers en artiesten die zich al ruim anderhalf jaar niet gehoord voelen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.