Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 9 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Baudet gecensureerd door Twitter: dit is waarom en de gevolgen

Thierry Baudet heeft een primeur te pakken, maar dat is er niet eentje waar hij blij mee is. De lijsttrekker van Forum voor Democratie is de eerste Nederlandse politicus met een Tweet die volgens Twitter misleidende informatie bevat.

Het gaat om deze tweet die Thierry Baudet zondag plaatste. Hierin laat hij weten dat hij zich absoluut niet gaat laten vaccineren. We leven in een vrij land, dus dat is niet waar Twitter over struikelt. Het probleem zit hem in de verklaring waarom hij geen vaccinatie wil. Deze bevat volgens Twitter misinformatie over het coronavaccin.

Baudet verspreidt misinformatie

Zo beweert Baudet dat de bijwerkingen van het vaccin heftig zijn en dat het lange termijn-effect op het immuunsysteem volstrekt onbekend is. Dit is in strijd met het nieuwe beleid dat sinds vorige week geldt. Twitter heeft besloten om op te treden tegen misinformatie rond coronavaccins. Tweets die in strijd zijn met de nieuwe regels krijgen een waarschuwingslabel met de boodschap dat de tweet misleidend is.

‘Trump-fan’ Baudet blundert bij OP1 en wordt ontmaskerd door Twitter

Dat is niet de enige straf. Zo is het ook niet meer mogelijk om op de tweet van Baudet te reageren, om deze te retweeten of embedden. Zo wil Twitter voorkomen dat misleidende informatie zich verspreidt. Daarnaast krijgt Baudet nu een streepje achter zijn naam. Twitter werkt met een zogenaamd ‘strikes’-systeem. Iedere overtreding die je maakt is een ‘strike’ en daar hoort een straf bij. Dit begint met alleen een waarschuwing. Ga je vaker in de fout, dan wordt je account steeds langer gesloten. Bij vijf strikes wordt je Twitter-account permanent afgesloten. Dat laatste overkwam Trump.

Twitter bemoeit zich met de Nederlandse democratie

Zover is het voor Thierry Baudet dus nog lang niet. Toch maakt de FVD-frontman zich nu al flink boos. In een reactie heeft Forum voor Democratie laten weten dat er sprake is van ‘buitenlandse inmenging in de Nederlandse democratie’. In hun ogen zouden niet-strafbare uitingen op social media niet gecensureerd mogen worden. De partij van Baudet wil daar zelfs een wet voor aannemen.

Baudet gefileerd door microbioloog in Op1 en Twitter gaat los

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.