Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 17 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Trainen als een topsporter: zo blijf je in vorm

De sportzomer van 2021 heeft alles, van voetbal en tennis tot alle Olympische sporten. En het belangrijkste: fitte atleten. Met deze tips, afgekeken van de topsporters, zorg je ervoor dat jij ook in vorm komt en blijft.

Laten we wel even realistisch beginnen: het lijf van een topsporter is lastig te krijgen als je niet elke dag de mogelijkheid hebt om zo veel te trainen. Hun sport is hun werk en ze mogen dus tegen betaling dagelijks aan hun lijf werken met als ultiem doel: winnen, een record verbreken, goud om de nek, you name it. 

Dikke kans dat jij je geld op een andere manier verdient en dat een gouden medaille in jouw werk geen doel is. Dat sporten moet jij dus buiten werktijd doen, maar ook dan helpen deze tips uit sportmagazines als Men’s Health en Runner’s World om jezelf in topvorm te krijgen en houden. 

  • Sla nooit de warming-up over

Een heilige regel, geen topsporter die erover nadenkt om zonder warming-up te beginnen. Sterker nog, het is een van de belangrijkste onderdelen van een training, ongeacht welke sport je beoefent. Misschien niet het leukste onderdeel, maar zo nodig om je lijf helemaal klaar te stomen en blessures te voorkomen. Je hartslag gaat omhoog, je longen nemen meer zuurstof op en je spieren worden warm. Als je die warming-up al negeerde, doe je dat vanaf nu nooit meer.

  • Streef naar het allerbeste

We zeiden het eerder al: topsporters werken dagelijks aan hun lijf en dat is voor de meeste mensen niet haalbaar. Maar als je wilt trainen als een topsporter moet je ook streven naar de top. Jouw top in dit geval. Waarschijnlijk kom je er dan niet met één of twee keer per week trainen. Wil je echt iets veranderen, dan heb je meer momenten nodig. Momenten waarop je jezelf een schop onder de kont geeft en van die bank of dat terras af komt. Al die atleten kunnen ook niet presteren zonder die drive en dat doorzettingsvermogen.

  • Perfectioneer je skills

Loop je hard, ga je af en toe wielrennen en hang je ook nog weleens rond in de sportschool? Het voelt natuurlijk heel lekker om jezelf op al die manieren uit te dagen, maar doe dan niet alles half. Een topsporter is continu bezig met het perfectioneren van zijn skills. De les die je daaruit kunt trekken, is dat het goed is om meer tijd en aandacht te besteden aan iets wat nog niet helemaal smooth gaat. Als je het jezelf nu op de juiste manier aanleert en jezelf verbetert, heb je daar alleen maar profijt van. Wil je extra werken aan je buik, je rug of je bovenbenen? Zorg dan ook dat je daar de focus op legt in je trainingen.

  • Leer visualiseren

Deze techniek wordt heel veel toegepast in de sport. Zo visualiseert turnkampioen Epke Zonderland al jaren zijn oefeningen om rustig te worden en tot een topprestatie te komen. Dus dat kun jij ook. Of je nu een wedstrijd hebt of een workout doet: als je vooraf een moment neemt om het proces in je hoofd door te lopen, schijnt je lijf het als je het daadwerkelijk doet ook beter te snappen. 

  • Slaap genoeg en goed

Natuurlijk, letten op je voeding is belangrijk. Trainen is belangrijk. Maar slapen is dat net zo goed, vraag het maar aan een willekeurige topsporter. En dan wel graag diep genoeg, dus zorg voor een donkere kamer en zo min mogelijk afleiding. Gepensioneerd zwemmer Michael Phelps, de meest succesvolle Olympiër ooit, noemde in een interview slapen net zo’n belangrijke motor voor zijn succes als trainen. Tennisser Roger Federer zou zelfs 12 uur per nacht op één oor liggen. Je lijf herstelt als je slaapt en je krijgt er weer nieuwe energie van, precies wat je nodig hebt na een flinke workout. Een middagdutje is trouwens ook heel normaal voor topsporters. Dus pak die powernap even mee als het kan.

Wil je meer lezen over hoe je fit blijft deze sportzomer en daarna? Via de app Readly heb je voor een vast bedrag per maand toegang tot 5000 (inter)nationale kranten en tijdschriften, waaronder Men’s Health en Runner’s World. Je kunt zowel de Nederlandse als de Engelstalige edities lezen (en zelfs de Duitse als je wilt). Ook over specifieke sporten vind je magazines in de app, bijvoorbeeld Bicycling en BIKE explorer over (sportief) fietsen. 

Er is nu een speciale actie voor lezers van Manners: jij kunt Readly een maand helemaal gratis uitproberen! Meer informatie vind je hier

In samenwerking met Readly

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.