Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 3 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Top Gear-presentator Richard Hammond verkoopt 3 zeldzame auto’s

Top Gear was vroeger hét programma voor autoliefhebbers van over de hele wereld. Presentatoren Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond hebben mede door hun baan zelf ook een leuke collectie opgebouwd. Hammond organiseerde afgelopen zondag een privéveiling om naast vijf motoren ook drie van zijn auto-pareltjes te verkopen.

De veiling werd georganiseerd door Silverstone en vond plaats op 1 augustus. Alle opbrengst investeert de presentator in ‘The Smallest Cog’, een garage waar Richard Hammond met zijn team klassieke auto’s gaat restaureren.

Geen makkelijke keuze voor Top Gear-presentator Richard Hammond

“Het is met pijn in het hart dat ze gaan, omdat ze veel persoonlijke sentimentele waarde hebben, maar ze zullen de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf financieren en het leven teruggeven aan talloze andere klassieke voertuigen”, laat Richard Hammond weten. De opbrengst is gelukkig voor Hammond ook niet misselijk: de drie bolides en vijf motoren leverden samen zo’n 269.181 euro op.

Lotus Esprit Sport 350

We zetten de geveilde auto’s nog even voor je op een rijtje, al kun je dus niet meer je slag slaan. Zo verkocht de Top Gear-presentator een Lotus Esprit sport 350 uit 1999. Van het model zijn er slechts 48 gemaakt. De Engelse sportwagen is dus een ultiem verzamelobject.

(Afbeelding: Silverstone Auctions)

De bolide beschikt over een 3,5 liter V8 met twee turbo’s, goed voor 354 pk en 400 Nm koppel. Met dit motorblok sprint hij in 4,7 seconden naar de 96 kilometer per uur (60 mijl per uur) en stopt hij met versnellen bij 282 kilometer per uur.

Verkocht voor: 76.378 euro

Porsche 911T

Richard Hammond verkocht ook een Porsche 911T uit 1969. De auto is helemaal origineel en volgens de veilingsite in perfecte conditie.

Richard Hammond, Top Gear
(Afbeelding: Silverstone Auctions)

Het Duitse scheurmonster heeft een 2,2 liter zescilinder die 125 pk levert. Hiermee sprint hij van 0 naar 100 kilometer per uur in 9,5 seconden en behaalt hij een topsnelheid van 200 kilometer per uur.

Verkocht voor: 71.111 euro

Bentley S2

Maar Richard Hammond had niet alleen scheurmonsters in zijn garage staan. De Top Gear-presentator veilde ook ook zijn Bentley S2 uit 1959.

Richard Hammond, Top Gear
(Afbeelding: Silverstone Auctions)

De luxebolide heeft een 6,2 liter V8 aan boord waarmee jouw chauffeur je zijdezacht rondrijdt terwijl jij geniet van een glas goede whisky.

Interview: Jeremy Clarkson over Nederlanders en The Grand Tour

De achterwielaandrijver levert 188 pk en sprint van 0 naar 100 kilometer per uur in 12,9 seconden. De topsnelheid bedraagt 182 kilometer per uur, al is deze auto niet gemaakt om hard mee te rijden.

Verkocht voor: onbekend

Ook jij kunt meegenieten

Oké, de bovenstaande bolides kun je dus niet meer bemachtigen. Toch gaan we allemaal profiteren van de veiling, want Hammond grijpt zowel de veiling als zijn nieuwe onderneming aan om video’s te maken voor het DriveTribe-kanaal op YouTube. Ook gaat het nieuwe avontuur de basis vormen voor een project op Discovery+.

“Als je wilt weten waarom en hoe het gaat, dan zal de show later dit jaar te zien zijn,” aldus Hammond. “Wens me ondertussen succes, want dit gaat een beetje pijn doen. Maar het is allemaal voor een goed doel.”

Express

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.