Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 27 jul 2021
Leestijd: 5 minuten

Interview: Jeremy Clarkson over Nederlanders en The Grand Tour

Jeremy Clarkson is terug met The Grand Tour. Wij spraken met de flamboyante presentator over auto’s, Schotland en die rare Nederlandse obsessie.

Het heeft even geduurd, maar de heren van The Grand Tour zijn terug. Vanwege de lockdown speelt de serie zich af in Schotland, en niet op een tropisch eiland of ijzige sneeuwvlakte.

In gesprek met Jeremy Clarkson over The Grand Tour

De bekendste van de drie leden is natuurlijk Jeremy Clarkson. De Brit neemt nooit een blad voor de mond. Ook niet als we hem vragen naar Amerikaanse auto’s en de vakantiegewoontes van Nederlanders.

Was het anders om te filmen in Schotland?

“Schotland is een prachtig land. Het regent er veel, dus het heeft iets mysterieus. Het is de ideale plaats om enorm grote Amerikaanse auto’s uit de jaren ’70 te testen. Dat levert natuurlijk een hoop belachelijke momenten op. Zelf reed ik een Lincoln en die auto is mij goed bevallen. Ik heb ‘m zelfs mee naar huis genomen en rij er elke week mee. Auto’s hoeven niet economisch of snel te zijn, ze moeten charisma hebben!”

Wat kwam eerst in de serie? De auto’s of de locatie?

“We hadden weinig keuze vanwege COVID-19. We zouden eigenlijk naar Rusland gaan, maar we moesten door de pandemie drie dagen van tevoren alles annuleren. Amazon was allang blij dat we met een alternatief kwamen. Richard, James en ik hebben al vijftien jaar lang een discussie over die overdreven Amerikaanse politieauto’s en zo kwamen we op het idee om met ‘massive yanktanks’ door Schotland te rijden.”

Is er überhaupt iemand die van deze auto’s houdt?

“Jazeker! Dat zijn van die mensen die ook aanvalshonden hebben en ongezond geïnteresseerd zijn in wapens. Ook in Engeland zijn er bepaalde types die ervan houden. Richard Hammond is een van. Ze zijn echter leuk en amusant om te rijden. Ook voor mensen die ernaar kijken, want die verbazen zich erover wie er zo gek is om erin te gaan te zitten.”

Zijn er dan ook slechte Amerikaanse auto’s?

“Wij Britten hebben in de jaren ’70 slechte auto’s gemaakt, maar niets is zo lelijk als een Chrysler PT Cruiser. Het is een van mijn minst favoriete auto’s ooit. Wat een verschrikking!”

Hoe was het om met zo’n Amerikaans bakbeest om in Edinburgh te rijden?

“Je hebt geen differentieel en als er een wiel spint, is het wachten tot de band knapt. Met zulke bakbeesten vraag je natuurlijk om problemen en dat levert weer leuke televisie op. Normaal rijden we over een vulkaan of andere bizarre locaties, dus dit was een prima alternatief. We moesten daarom extra hard werken om het leuk te maken. Eigenlijk kun je dit vergelijken met Layla (Unplugged) van Eric Clapton. Sommigen zeggen dat die versie beter was. Het nieuwe seizoen is niet wat we van The Grand Tour verwachtten, maar veel mensen die het al gezien hebben, zeggen dat dit een van de beste afleveringen is. Down to earth en herkenbaar.”

Jeremy Clarkson The Grand Tour
Jeremy Clarkson en zijn vrienden zijn terug! (Afbeelding: Amazon Prime Video)

Jullie reizen met een caravan tijdens de afleveringen in Schotland. Hoe voelt het om een beetje Nederlands te zijn?

“Jullie Nederlanders zijn echt geobsedeerd door caravans. Elke caravan die je in Europa ziet heeft NL op het nummerbord staan. Zelfs jullie minister-president ging volgens mij een aantal jaar geleden met een caravan op vakantie. Ik hoop dat jullie ervan genieten.

Wij moesten wel met caravans op pad vanwege COVID-19. We konden gewoon geen hotel vinden dat groot genoeg was voor onze hele crew. Die caravans waren overigens niet alleen voor James, Richard en mij, maar voor de gehele staf. In totaal waren dat er vijftig. Dat maakte ons konvooi extreem langzaam en lang, wat irritant moet zijn geweest voor andere weggebruikers. Ik wil dus aan iedereen in Schotland mijn excuses aanbieden.”

Gaan er nog meer dingen fout in het nieuwe seizoen?

“Richard Hammond eindigde een keer niet in het ziekenhuis. Hij moest ’s avonds dus gewoon zijn eigen broek uitdoen, in plaats dat een verpleegster dat deed. Je kunt dus wel stellen dat het goed is gegaan. Beter dan verwacht in ieder geval.”

Nu op Amazon Prime Video: Chris Pratt jaagt op aliens in The Tomorrow War

Je hebt in de aflevering veel plezier met James en Richard. Ben je het nooit eens zat om met ze te werken?

“Zoals je weet ben ik begonnen met boeren voor het programma Clarkson’s Farm. De serie The Grand Tour is voor mij echt een vakantie vol avontuur met vrienden. Je klooit een beetje aan en je weet wat je aan elkaar hebt. Het is echt heel erg leuk. Ik kan niet denken aan beter werk dan dat ik nu doe. Je wijst letterlijk een land aan en dan doen zoveel mensen al het werk voor je om alle routes en locaties uit te zoeken. Als ik daar een Bentley wil, wordt dat gewoon geregeld. Wat een leven hebben we. We zijn dus erg gelukkig dat we met elkaar mogen werken.”

Wat was het oorspronkelijke idee met Rusland?

“We gaan onze plannen natuurlijk niet onthullen, maar alles was al geregeld. De auto’s staan er volgens mij nog steeds. We hebben alles verscheept. We hoorden eerst dat het virus in China was, toen in Italië en vervolgens in Engeland en nog steeds waren we alles aan het plannen. Uiteindelijk trokken we drie dagen van tevoren de stekker eruit. Er is daar een verhaal rondom Boris Johnson en de Brexit. ‘Oven-ready and ready to go’, was zijn uitspraak wat betekent dat hij duidelijk niet klaar was. Dat is een goed verhaal voor in Rusland. Fingers crossed dat we het alsnog kunnen doen.”

The Grand Tour met Jeremy Clarkson zie je vanaf 30 juli op Amazon Prime Video.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.