Martin de Coninck
Martin de Coninck Popular Science 7 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Bill Gates maakt van een drol een gebakje met revolutionair toilet

De immer filantropisch ingestelde Bill Gates maakt in samenwerking met Samsung van een drol een gebakje. Een innovatief en volgens de makers revolutionair toilet dat vocht onttrekt uit uitwerpselen en er vervolgens een vuurstorm op loslaat. Weer eens wat anders dan een lucifer.

Wat levert dat dan op zou je misschien denken? Niets minder dan schoon drinkwater.

Oplossing voor slechte sanitaire voorzieningen

Samen met zijn ex-vrouw Belinda startte Bill Gates in 2011 het project ‘vind de toiletuitdaging opnieuw uit’. Ontwerpers uit alle windstreken werden door de Bill and Melinda Gates Foundation uitgenodigd om nieuwe ontwerpen voor een toilet te verzinnen. Niet zomaar, want de miljardair wil een hardnekkig probleem aanpakken.

samsung, bill gates, drinkwater, toilet
Weer eens wat anders dan een besturingssysteem (Afbeelding: Samsung)

Het project probeert namelijk een oplossing te vinden voor de slechte sanitaire voorzieningen waar een groot deel van de wereld nog altijd last van heeft. Slechte sanitaire voorzieningen leiden vaak tot vervuild drinkwater. Zo erg zelfs, dat volgens de Verenigde Naties 3,6 miljard mensen – ongeveer de helft van de wereldbevolking – geen veilige sanitaire voorzieningen heeft. Jaarlijks overlijden er volgens de VN meer dan 700.000 kinderen aan diarreeproblemen veroorzaakt door vervuild water.

Bill Gates en Samsung slaan handen ineen

In 2019 rolde Samsung als winnaar uit de bus en werd er een joint venture opgericht om het ‘vuurtoilet’ te ontwerpen. Volgens het techbedrijf werkt het innovatieve toilet als volgt: uitwerpselen worden verzameld en compleet uitgedroogd. Het vocht dat wordt onttrokken ondergaat een biologisch zuiveringsproces waaruit schoon drinkwater overblijft. De vochtloze drollen gaan letterlijk in vlammen op, totdat er slechts as overblijft.

samsung, bill gates, drinkwater, toilet, van een drol een gebakje
De bedenker en initiatiefnemer (Afbeelding: Samsung)

Het toilet is volgens Samsung bijna gebruiksklaar en de techgigant heeft plannen om het nieuwe ontwerp met een royalty-vrije licentie in de markt te zetten. Op deze manier kunnen bedrijven over de hele wereld de wc’s produceren. Bill Gates is nog steeds nauw betrokken bij het project. Eerder deze maand ontmoette hij Samsung CEO Jay Lee en vond een discussie plaats over hoe ze de innovatieve toiletten op de juiste plekken krijgen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.