Pim Jansen
Pim Jansen Interview 1 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze tips helpen je écht geld besparen volgens een budgetcoach

Het leven wordt duurder, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten. Er zijn slimme trucjes om geld te besparen wie kan ons dat beter vertellen dan een budgetcoach?.

Jaco Brouwer werkt als budgetcoach, bewindvoerder én inkomensbeheerder bij Mijnbudgetcoach. Hij vertelt ons hoe je écht geld kunt besparen.

Tips om geld te besparen, van de budgetcoach

Natuurlijk zit er een aantal inkoppertjes tussen. Maar zo simpel kan het nou eenmaal zijn.

1. Huismerken en aanbiedingen

Ga je naar de supermarkt? Let dan goed op de producten die je koopt, benadrukt de budgetcoach. „A-merken zijn een stuk duurder in de supermarkt, dus kijk ook eens naar de huismerken. Als je op aanbiedingen let, kun je tot wel 30 procent besparen. Het is ook verstandig om bijvoorbeeld seizoensgroenten te kopen. Die zijn een stuk goedkoper dan groenten buiten het seizoen.”

2. Op het einde van de dag naar de markt

Een fijne plek om goedkope groenten en fruit in te slaan, is op de markt. Als tip noemt Brouwer om er aan het eind van de dag heen te gaan. „Marktlieden hebben dan hun spullen over en willen er vanaf. Dus dan bieden ze het voor minder geld aan, en is het goedkoper.”

3. Stap over naar een andere provider

Of je het nou over een verzekering hebt of over je telefoonabonnement: volgens de budgetcoach is het verstandig om minstens één keer in de twee jaar een overstap te maken naar een andere provider. „Als je ieder jaar overstapt, kan dat je tussen de 200 en 300 euro schelen. Dat komt doordat veel providers korting aanbieden als jij overstapt.”

4. Kies voor een sim-only abonnement

Wie manieren zoekt om geld te besparen, is beter af door te kiezen te voor een sim-only abonnement. Je krijgt dan geen smartphone zoals bij de meeste telefoonabonnementen, maar alleen een simkaart. „Als je die bijvoorbeeld in een oud toestel gebruikt, kun je tot wel 30 euro in de maand besparen”, aldus de budgetcoach.

5. Maak afspraken in je huishouden

Gas en elektra worden steeds duurder. Dus is het goed om afspraken te maken om er zuiniger mee om te gaan. Als voorbeeld noemt Brouwer korter douchen. „Je kunt een simpele zandloper gebruiken om dat te bereiken.” Check ook deze slimme manieren om in energiekosten te minderen.

6. Neem wat vaker de fiets

Ga je vaak met de auto? Bespaar benzine en neem wat vaker de fiets. „Dat klinkt heel logisch, maar het scheelt echt veel geld”, drukt de budgetcoach ons op het hart. „Wil je toch met de auto, vergelijk verschillende benzinestations dan met elkaar. Soms scheelt de brandstofprijs wel 6 cent per liter. Dat lijkt weinig, maar op een volle tank scheelt het toch weer euro’s en op jaarbasis een grote som geld.”

7. Doe geen boodschappen met je kinderen

Hartstikke leuk: boodschappen doen met de kids. Maar hoe vaak komt het bij jou voor dat je sneller een impulsaankoop doet zodra er een kind in het spel is? Volgens de budgetcoach is het beter om zonder je koters naar de supermarkt te gaan. En als je dan boodschappen gaat doen? „Gebruik een lijstje!. Zo koop je niet meer dan nodig is.” Waar wij nog aan toevoegen: ga niet met honger naar de supermarkt, eet van te voren iets.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.