Alrik de Jong
Alrik de Jong Sport 4 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Tim van Rijthoven oogst lof: de reacties van Djokovic en het publiek

Tim van Rijthoven, een van de nieuwe Nederlandse tennissterren, kan Wimbledon met opgeheven hoofd verlaten. In de vierde ronde verloor hij van met 2-6, 6-4, 1-6, 2-6 van de titelverdediger en nummer 1 geplaatste Novak Djokovic. Maar de reacties waren lovend.

Een paar weken geleden was Tim van Rijthoven nog een challenger en had nog bijna niemand van hem gehoord. Maar vanuit het niets won hij het tennistoernooi van Rosmalen. Na een aantal stuntpartijen versloeg hij in de finale nummer 1 van de wereld Daniil Medvedev met 6-4, 6-1.

Tim van Rijthoven vestigt naam op Wimbledon

Vanwege deze onverwachte en van tevoren onmogelijk geachte prestatie kreeg de 25-jarige Nederlandse tennisser een wildcard voor Wimbledon. En die bleek aan de juiste persoon gegeven. Van Rijthoven werd de eerste speler met een wildcard sinds 2015 die de vierde ronde bereikte.

Alsof hij al jaren op het hoogste niveau acteert, tikte Van Rijthoven in de eerste drie rondes Federico Delbonis, Reilly Opelka en Nikoloz Basilasjvili naar huis. Op het oog met speels gemak.

Dit zorgde ervoor dat hij in de vierde ronde tegenover Novak Djokovic kwam te staan, een van de beste tennissers ooit en misschien wel de beste speler van dit moment. Dat was in de eerste set even wennen, maar in de tweede set had Van Rijthoven zowaar de overhand. Met bij vlagen spectaculair tennis bracht hij de titelverdediger aan het wankelen en won hij zelfs de set. Al een overwinning op zich, want in de eerste drie rondes van Wimbledon had Djokovic geen enkele moeite met zijn tegenstanders.

In de derde set vloeiden de krachten weg en kreeg de Serviër meer vat op het spel van de Nederlander. Uiteindelijk won Djokovic met 2-6, 6-4, 1-6, 2-6. Maar dat doet natuurlijk niets af aan de geweldige prestatie van de vijf weken geleden nog totaal onbekende Tim van Rijthoven.

Mooie reacties van Djokovic en het publiek

De prestaties van de Nederlandse tennisser werden alom bejubeld. Niet alleen Nederlandse kijkers en commentatoren staken de loftrompet, ook Djokovic complimenteerde zijn tegenstander naderhand in het interview op de baan. “Hij is een nieuw gezicht op de tour en was op dreef op gras. Hij heeft veel talent, een geweldige service en een krachtige forehand. Het duurde even voordat ik daaraan gewend was”. Oud-tennisser Mats Wilander was eerder al onder de indruk.

djokovic, instagram, van rijthoven
Djokovic deelde de post van Van Rijthoven in zijn Stories (Afbeelding: Instagram)

Een compilatie van de andere reacties.

Meer Nederlands spektakel op Wimbledon

Na de wedstrijd van Tim van Rijthoven tegen Novak Djokovic kunnen Nederlanders zich opmaken voor nog een prachtige partij op Wimbledon. Vandaag (4 juli) neemt Botic van de Zandschulp het op tegen Rafael Nadal. Die wedstrijd begint rond 15.30 uur.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.