Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 11 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

TikTok-CEO in opspraak: wilde feesten en vernederd personeel

TikTok-CEO Shou Zi Chew heeft nogal wat uit te leggen, blijkt uit een rapport van de Financial Times. Zo geeft de baas van het online platform geld uit als water, maar scheldt ondertussen zijn werknemers uit vanwege teruglopende cijfers. En dat lijkt nog maar het topje van de ijsberg.

TikTok is een miljoenenbusiness. Toch blijkt het bedrijf moeite te hebben met het behalen van haar targets. Daarom werd de beoogde winst onlangs verlaagd met een bedrag van 2 miljard dollar. Natuurlijk een nachtmerrie voor iedere ondernemer, maar het blijkt dat de baas van TikTok de schuld graag afschuift op zijn werknemers. En dat is volgens verschillende bronnen niet geheeld terecht. Waar het probleem dan wel ligt? Mogelijk bij CEO Shou Zi Chew zelf. Zo deinst hij er niet voor terug om met geld te smijten. Voor een recent evenement tikte Zi Chew een schamele 2,9 miljoen dollar af, schrijft Insider.

TikTok-CEO Shou Zi Chew houdt van dure feestjes

Shou Zi Chew heeft zijn werknemers eind september op het (virtuele) matje geroepen. Teleurstellende opbrengsten zouden volgens hem het gevolg zijn van ondermaatse prestaties op de e-commerce afdeling. In plaats van de bedrijfsplannen te herzien, heeft de TikTok-CEO zijn werknemers de huid vol gescholden, aldus de bronnen.

Volgens het onderzoek van de Financial Times stoppen de schandalen niet bij het uitschelden van werknemers. Zoals gezegd, schroomt Shou Zi Chew niet om zijn portemonnee te trekken voor luxueuze evenementen en feesten. Zo maakte het Amerikaanse salesteam in oktober een tripje naar New Orleans en ging een team vanuit Latijns Amerika naar Soa Paulo. Zijn Europese staf kon natuurlijk niet achterblijven, dus vlogen zij voor een feestweekend naar Barcelona.

Exorbitante salarissen voor nieuw personeel

Dat klinkt nogal paradoxaal: de ene werknemer wordt uitgescholden, de ander wordt uitgebreid in de watten gelegd tijdens luxe tripjes. En ook dat is nog niet alles. De TikTok-CEO zou junior werknemers proberen weg te kapen bij concurrende bedrijven. Opzich niet gek, maar de salarissen die hij biedt lijken nogal een exorbitante waarde te hebben. Zijn bod? Een salaris met minimaal zes nullen, aldus de Financial Times.

Benieuwd naar de gedragingen van andere CEO’s – die nét een positiever effecten hebben? Lees dan dit artikel over 5 toegewijde ochtendroutines van CEO’s als Elon Musk en Steve Jobs.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.