Pim Jansen
Pim Jansen Rijk en Beroemd 11 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Duitsers ontdoen Russisch superjacht voor miljoenen aan kunst

De tijd dat Duitsers voor honderden miljoenen – zo niet miljarden – aan kunst stalen, is toch voorbij zou je zeggen. Toch verliest een oude vos nooit helemaal z’n streken, want een in beslag genomen Russisch superjacht is compleet gestript van een waardevolle kunstcollectie.

Nou ja, stelen is misschien een groot woord. Naar eigen zeggen heeft Duitsland de kunstwerken in beslag genomen. Het Russische superjacht waar de kunst vandaan komt, werd begin dit jaar in Hamburg aan de ketting gelegd.

In beslag genomen Russisch superjacht Dilbar

Het Russische superjacht Dilbar is ’s werelds grootste en heeft een waarde van ongeveer 600 miljoen dollar. In april van dit jaar, zo’n anderhalve maand na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, werd het superjacht door Duitse officials in beslag genomen. De eigenaar van Dilbar, Alisher Usmanov, is een van Ruslands rijkste oligarchen en heeft nauwe banden met president Poetin. En die relatie kwam de oligarch duur te staan.

dilbar, miljoenen, kunst, kunstcollectie, russisch superjacht
Dilbar na de in beslagname in de haven van Bremen (Afbeelding: ANP)

Het verhaal is bekend: eind februari viel Rusland Oekraïne binnen en een legio aan westerse sancties volgde, waarbij eveneens beslag werd gelegd op diverse Russische superjachten. Zo ook de Dilbar. De Duitse regering eiste vervolgens dat Usmanov zijn bezittingen zou aangeven, inclusief de waardevolle kunstcollectie. Niet geheel verrassend kreeg Duitsland nul op rekest en de miljardair houdt nog altijd de kaken stijf op elkaar.

Peperdure kunstcollectie, incluis Marc Chagall

Vóór de inbeslagname werd de kunstcollectie van Alisher Usmanov tentoongesteld op het ruim 160 meter lange superjacht. De collectie bestaat uit dertig waardevolle schilderijen inclusief werken van Marc Chagall, een Franse modernist van Joods-Russische afkomst. De totale waarde wordt geschat op zo’n 5 miljoen euro.

marc chagall, kunst, russisch superjacht, dilbar, duitsers, kunstcollectie
Een kunstwerk van Marc Chagall

Een flinke aderlating voor de Russische miljardair, maar daar houdt het niet op. In september kondigde Duitsland aan dat het Usmanov ook gaat onderzoeken voor belastingontduiking en witwassen. Er wordt aangenomen dat de miljardair de Duitse overheid voor zo’n 550 miljoen dollar aan belastingen verschuldigd is.

Geschat vermogen van ruim 11 miljard dollar

Toch hoeft Usmanov de luxe slaapvertrekken van zijn superjacht niet direct in te ruilen voor een kartonnen doos. Forbes schat zijn totale vermogen namelijk op zo’n 11,5 miljard dollar. Genoeg om een nieuw superjacht aan te schaffen. Misschien kiest Usmanov wel voor een emissievrij superjacht op kernenergie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.