Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 24 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

5 toegewijde ochtendroutines van CEO’s als Elon Musk en Steve Jobs

We gaan je alvast verklappen: de ochtendroutine van anderen is geen magische sleutel tot succes, zoals we allemaal vast en zeker stiekem hopen. De ochtendroutines van succesvolle CEO’s en andere superrijken zien er namelijk bij allemaal verschillend uit.

Toch zijn er aspecten die vaker terugkomen als je de dagelijkse routines van miljonairs bekijkt. Kan geen kwaad ze eens te proberen.

De ochtendroutine van succesvolle CEO’s

Hieronder lees je hoe superrijke ondernemers als Tony Robbins, Bill Gates en anderen hun dag beginnen. Steve Jobs kon er trouwens ook wat van. Misschien kun je een aspect toevoegen aan je eigen ochtendroutine. Let wel: je moet vroeg uit de veren, bewegen en als je het echt goed doet zelfs een koude duik nemen.

1. Vroeg op

Vraag je je weleens af hoe ze het allemaal doen, die miljonairs? Hoe kunnen ze (soms wel meerdere) bedrijven runnen en tegelijkertijd fit zijn, mediteren, met hun familie zijn en in andere woorden: alle ballen hooghouden? We hebben heel wat dagelijkse routines van ondernemers, acteurs en andere prominente figuren voorbij zien komen en er is vaak één ding waar je vanuit kunt gaan: ze staan vroeg op. Zo staat Apple-baas Tim Cook al om vier uur ‘s nachts naast zijn bed.

Nou is dat een beetje overdreven voor de normale mens, maar het kan geen kwaad om eens een experiment te doen waarbij je – bijvoorbeeld een maand – een uur eerder opstaat. Wat je in die tijd kunt doen? Je kunt een uur eerder beginnen met werken, maar je kunt ook één van de onderstaande ochtendroutine proberen natuurlijk.

2.Sporten

Dat sporten goed is voor je fysieke én mentale gezondheid, hoeven we je vast niet te vertellen. Succesvolle ondernemers verzinnen dan ook geen excuusjes en bewegen ‘s ochtends vroeg. Zo weten ze zeker dat er geen werkgerelateerde zaken tussenkomen en dat ze aan hun dagelijkse beweging komen.

Multitasker Bill Gates staat bijvoorbeeld elke ochtend een uur op de loopband terwijl hij op zijn tv een dvd bekijkt van de Teaching Company ‘Great Courses’-serie. Als zelfs de 64-jarige Bill Gates tussen de wereld redden door elke dag een uur kan bewegen, kun jij er ook tijd voor maken.

3. Een koude duik (of douche)

Door naar de succesvolle auteur, spreker en coach Tony Robbins. Hij begint zijn ochtendroutine door in koud water te springen. Het idee hierachter is dat je jezelf elke dag uit je comfort zone duwt en zo de toon van de dag zet. Je begint de dag door je twijfels en angsten de mond te snoeren. Niet te lang na te denken, maar gewoon erin te springen.

Geen koud meer of zwembad om de hoek? Of wil je voorzichtig beginnen? Koud douchen is een ochtendroutine die door meer succesvolle mensen wordt gedaan en is ook een veel betere manier om wakker te worden dan van koffie. Bovendien heeft het een hoop andere bijkomstige voordelen. Zo zorgt koud douchen ervoor dat je cortisol-levels dalen, waardoor je minder stress ervaart. Ook geeft het je immuunsysteem een boost. Maar ons favoriete voordeel: na het koud douchen voelt het alsof je de hele wereld aankunt. Het verhoogt namelijk je adrenaline. En laat dat nou net een lékker begin van je dag zijn.

4. Mediteren

Mediteren zweverig? Nee joh. Succesvolle ondernemers als Oprah Winfrey, Arianna Huffington en Bill Gates zweren erbij. Steve Jobs ook, toen hij nog leefde. Sterker nog, als fervent lezer werd hij door veel boeken geïnspireerd, maar toch noemde hij meditatie-gids Be Here Now van Ram Dass als het boek dat zijn leven veranderde.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat meditatie stress vermindert, de concentratie verbetert en de persoonlijke ontwikkeling bevordert. Allemaal onwijs handig als je een succesvolle ondernemer bent. Sowieso een meer ontspannen ochtendroutine dan die koude douche.

5. Je dag indelen

Maak jij ‘s ochtends een to-do list? Bill Gates en Elon Musk gaan nog een – hele grote – stap verder. Zij delen hun dag op in blokken van vijf minuten, al heeft Elon Musk dit onlangs wel ietwat genuanceerd. Je productiviteit wordt door deze ochtendroutine in ieder geval gemaximaliseerd. Want als je een uurtje besluit niets te doen, heb je eigenlijk twaalf clusters van je kostbare tijd verspild.

Nu zijn clusters van vijf minuten misschien iets te veel van het goede voor jou en mij, maar je kunt ook langere clusters (van bijvoorbeeld een uur of twee uur) aanhouden bij je planning. In deze clusters zal je je alleen focussen op deze taken. Time blocking heet deze methode voor meer productiviteit.

De ochtendroutine die jou meer energie levert dan koffie

Dan nog het simpele ochtendritueel, die jou in een paar minuten tijd meer energie levert dan koffie. Lees hier meer, en Daniel Craig zweert erbij!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.