Redactie
Redactie Geld & Carrière 29 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

4 belangrijke succeslessen van Steve Jobs

Steve Jobs is een van de meest bekende personen uit de moderne geschiedenis die het label ‘visionair’ draagt. Zijn lessen reiken dan ook verder dan Silicon Valley, maar zijn interessant voor iedereen die verder wil komen in het leven. Komt ‘ie:

Les #1: Doe wat je graag wil doen

Klinkt als een open deur, maar wie zichzelf deze vraag regelmatig blijft stellen komt waar hij wil zijn. Naar eigen zeggen keek wijlen Steve Jobs dagelijks in de spiegel en stelde hij zichzelf de vraag of dit is wat hij zou doen als het z’n laatste dag was.

Als het antwoord dagenlang negatief bleef, wist hij dat ‘ie iets moest veranderen. Vrees niet direct voor je eigen situatie, verandering komt organisch en heeft tijd nodig. Wel is het ontzettend belangrijk om precies te weten wat je wil in het leven. Elke dag weer.

Les #2: bouw om ‘jouw mensen’ heen

Vrijwel iedereen werkt voor een doelgroep. Of je nou bij de belastingdienst werkt of redacteur bent bij een online magazine. Uiteindelijk werken we allemaal voor andere mensen.

Volgens Steve moet je altijd beginnen bij de ervaring van jouw klanten en bouw je vanuit daar aan de middelen die nodig zijn om je doelen te dienen. Denk niet vanuit jezelf, maar vanuit de behoeften van jouw doelgroep.

Les #3: Kies de juiste mensen

Alles wat we doen is mensenwerk. Je hebt immers altijd en overal met mensen te maken. Zorg daarom voor de juiste mensen om je heen, mensen die je behoeftes vervullen en je verder brengen. Jobs was hier helder over: de beste werknemers zijn degene die de taak willen vervullen, niet degene die daar zitten omdat ze daar moeten zitten.

Les #4: Hou vast aan wat belangrijk is

Bedenk dat je elke dag kunt overlijden; wat blijft er dan nog overeind staan van de waarden die je nu belangrijk vindt? Steve had daar het volgende over te zeggen:

1. Pride, fear, embarrassment, failure—all of that flies away in the face of death, leaving only what’s most important.

2. Keep remembering you’ll be dead soon. There’s no reason not to follow your heart.

3. Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.

So take a moment, and compare your life’s work against these four lessons. What can (or should) you change?

Meer succeslessen van Steve Jobs check je in de onderstaande video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
4 belangrijke succeslessen van Steve Jobs
Sluiten