Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 30 apr 2023
Leestijd: 5 minuten

Dit zijn de 10 rijkste vrouwen ter wereld en hun vermogen

Van fortuinen in de snoep- en gokindustrie, over een erfenis in gevaar door een criminele kunstenaar, tot de duurste scheiding ooit en een duister Nazi-verleden. Dit zijn de rijkste vrouwen ter wereld, hun vermogen en hoe ze daaraan zijn gekomen.

De rijkste persoon van Nederland maakt in ieder geval geen deel uit van de top tien. Charlene de Carvalho-Heineken staat momenteel op een 119e plaats van alle miljardairs ter wereld. Met een vermogen van 13,4 miljard euro belandt de bierkoningin daarmee op de 16e plek van de rijkste vrouwen op aarde. Gelukkig kun je alles over de erfgename lezen in dit artikel.

De rijkste vrouwen ter wereld

Alle cijfers en de rangschikking zijn gebaseerd op de Billionaires List van het toonaangevende Forbes. En net zoals de rijkste man ter wereld, komt de meest vermogende vrouw momenteel uit Frankrijk.

1. Françoise Bettencourt Meyers

Francoise-Bettencourt-Meyers rijkste vrouwen ter wereld 2024
(Afbeelding: ANP) (Afbeelding: ANP)

In 2022 werd haar bankkluis nog met een astronomisch bedrag verder opgevuld. Françoise Bettencourt Meyers erfde naast het L’Oréal-emporium ook de titel van rijkste vrouw ter wereld toen haar moeder in 2017 kwam te overlijden. En bijna was ze toen haar fortuin kwijt.

Tijdens de rechtszaak van de eeuw in Frankrijk in 2009 bleek dat een kunstenaar misbruik had gemaakt van de mentaal achteruitgaande Liliane Bettencourt en meer dan 1 miljard euro van de bejaarde vrouw had ontvangen in de vorm van verschillende ‘geschenken’. Onder meer bijvoorbeeld twee levensverzekeringen van elk ruim 250 miljoen. Sterker nog, de moeder van Françoise had de man op een bepaald moment als enige erfgenaam aangeduid van het hele fortuin. François-Marie Banier werd uiteindelijk veroordeeld tot 4 jaar cel met uitstel en moest 158 miljoen euro schadevergoeding betalen, later teruggebracht tot 375.000 euro.

Vermogen: 73,2 miljard euro

Bron van inkomsten: L’Oréal

Leeftijd: 69

Nationaliteit: Frans

Universele rangschikking: 11de plaats

2. Julia Koch

Julia Koch, rijkste vrouwen ter wereld
(Afbeelding: David Koch Foundation)

Samen met haar drie kinderen erfde Julia Koch 42 procent van Koch Industries toen haar echtgenoot in 2018 overleed. David Koch was jarenlang de grote donor en stille grootmacht van de republikeinse partij in de Verenigde Staten. Koch Industries heeft tentakels in alle lagen van de Amerikaanse politiek en economie en is onder meer actief in de oliesector en wapenindustrie. Het is het tweede grootste bedrijf in de VS dat in privéhanden is.

Vermogen: 53,7 miljard euro

Bron van inkomsten: Koch Industries

Leeftijd: 60

Nationaliteit: Amerikaans

Universele rangschikking: 17de plaats

3. Alice Walton

Alice Walton, rijkste vrouwen ter wereld
(Afbeelding: Walmart)

De dochter van de man die de Wal in Walmart plaatste, bezit ongeveer 10 procent van de aandelen. In tegenstelling tot haar twee broers echter, bekleedt Alice Walton geen functie bij de grootste supermarktketen ter wereld. In 2011 richtte de kunstcurator een museum op van Amerikaanse kunst.

Vermogen: 51,2 miljard euro

Bron van inkomsten: Walmart

Leeftijd: 73

Nationaliteit: Amerikaans

Universele rangschikking: 21ste plaats

4. Jacqueline Mars

jacqueline-mars-rijkste-vrouwen-ter-wereld
(Afbeelding: ANP) (Afbeelding: ANP)

De  kleindochter van de man die de Mars in Mars plaatste. Inmiddels is Mars Wrigley uitgegroeid tot de grootste snoepfabriek op aarde. En daar had de vierde rijkste vrouw ter wereld ook zelf een belangrijk aandeel in. Jacqueline Mars werkte 20 jaar lang in verscheidene rollen voor het bedrijf alvorens ze in 2016 met pensioen ging. Nu zit haar zoon in de raad van bestuur.

Vermogen: 34,8 miljard euro

Bron van inkomsten: Mars Wrigley

Leeftijd: 87

Nationaliteit: Amerikaans

Universele rangschikking: 31ste plaats

5. Miriam Adelson

Miriam Adelson, rijkste vrouwen ter wereld
(Afbeelding: The White House)

Miriam Adelson kreeg controle over de helft van de Las Vegas Sands Corporation toen de oprichter en haar man twee jaar geleden stierf. Het derde grootse casinobedrijf ter wereld baat voornamelijk gokpaleizen in de Verenigde Staten en Azië uit. Voor ze Sheldon Adelson ontmoette, werkte de vijfde rijkste vrouw ter wereld als hoofd van de spoedafdeling van een ziekenhuis in Tel Aviv.

Vermogen: 31,8 miljard euro

Bron van inkomsten: Las Vegas Sands

Leeftijd: 77

Nationaliteit: Amerikaans / Israëlisch

Universele rangschikking: 35ste plaats

6. Rafaela Aponte-Diamant

De enige self made woman die zich bij de tien rijkste vrouwen ter wereld heeft geschaard. Met een naam die deze status waardig is, richtte Rafaela Aponte-Diamant samen met haar echtgenoot Mediterranean Shipping Company op. In 1970 leende het koppel 200.000 euro om het eerste schip te kopen dat het startschot zou betekenen voor het succesverhaal. Nu bezit het paar elk de helft van de derde grootste cruiserederij wereldwijd.

Vermogen: 28,4 miljard euro

Bron van inkomsten: MSC Cruises

Leeftijd: 78

Nationaliteit: Zwitsers

Universele rangschikking: 43ste plaats

7. Susanne Klatten

Susanne Klatten, rijkste vrouwen ter wereld
(Afbeelding: Wikimedia / Olaf Kosinsky

Susanne Klatten is de dochter van een Duitse industriemagnaat die zowel BMW van het faillissement redde als het oorlogsapparaat van de Nazi’s op gruwelijke wijze voedde met slavenarbeid. De zevende rijkste vrouw ter wereld erfde 20 procent van de aandelen in BMW en de helft van Altana, het farmabedrijf van haar controversiële vader Herbert Quandt. Nog een interessant feitje: na de scheiding van Gunther Quandt trouwde haar stiefgrootmoeder met Joseph Goebbels. Gezellige familiefeesten daar.

Vermogen: 25,3 miljard euro

Bron van inkomsten: Nazi-voorouders/ Altana / BMW

Leeftijd: 60

Nationaliteit: Duits

Universele rangschikking: 51ste plaats

8. Gina Rinehart

Gina Rinehart, rijkste vrouwen ter wereld
(Afbeelding: ANP)

Net als bij veel andere miljardairs van het land, komt het fortuin van de rijkste persoon in Australië uit de mijnindustrie. Gina Rinehart toverde het geplaagde ijzerertsbedrijf van haar overleden vader om tot een internationale speler.

Vermogen: 24,5 miljard euro

Bron van inkomsten: Hancock Prospecting

Leeftijd: 69

Nationaliteit: Australisch

Universele rangschikking: 52ste plaats

9. MacKenzie Scott

Ook al staat ze eerder bekend als de ex-vrouw van Jeff Bezos, MacKenzie Scott is een auteur van twee goed ontvangen romans. Geen verrassing als je in de leer was als student en later assistent van Nobelprijswinnaar Toni Morrison op het prestigieuze Princeton. Daarenboven gaf de negende rijkste vrouw ter wereld aan dat ze de helft van het geld uit de scheiding zou weggeven aan goede doelen. En jazeker, je kan beide boeken nog kopen op Amazon.

Vermogen: 22,2 miljard

Bron van inkomsten: Amazon / Scheiding / Literatuur

Leeftijd: 52

Nationaliteit: Amerikaans

Universele rangschikking: 60ste plaats

10. Iris Fontbona

Als weduwe van een Chileense industrieel erfden Iris Fontbona en haar kinderen niet alleen het merendeel van de aandelen in Antofagasta Plc, een uitbater van kopermijnen. Ook de helft van een Zuid-Amerikaans conglomeraat met investeringen in onder andere het bankenwezen en de bierindustrie behoort tot het vermogen.

Vermogen: 21 miljard euro

Bron van inkomsten: Antofagasta Plc / Quiñenco

Leeftijd: 80

Nationaliteit: Chileens

Universele rangschikking: 65ste plaats

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.