Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 1 sep 2022
Leestijd: 7 minuten

Rings of Power: eerste reviews van duurste serie ooit zijn binnen

De eerste reviews van The Lord of the Rings: The Rings of Power zijn binnen! Levert het grootste seriebudget ooit ook een dijk van een show op? We zetten de recensies voor je op een rijtje.

Na maanden aan teasers, geruchten en speculatie is het dan eindelijk bijna zover. The Lord of the Rings: The Rings of Power staat voor de deur. De zeer ambitieuze serie van Amazon gaat op 2 september van start op Prime Video.

The Lord of the Rings: The Rings of Power

Recensenten hebben al de kans gekregen om de eerste twee afleveringen te kijken. Het resultaat is dat de eerste reviews al online staan. En als we ergens benieuwd zijn naar reviews, dan is het wel bij The Rings of Power.

Het is namelijk de allerduurste serie ooit gemaakt, met een vermeend budget voor het eerste seizoen van 715 miljoen dollar. Jeff Bezos zet alles op alles om een nieuwe langlopende Game of Thrones-equivalent neer te zetten, met vijftig afleveringen.

Maar ja, als Hollywood ons één les heeft geleerd, dan is het dat meer geld niet per se tot een beter eindproduct leidt. Bovendien borduurt The Rings of Power voort op één van de meest geliefde franchises ooit, en gaan de makers ook nog eens op een vrije manier aan de haal met het bronmateriaal van J.R.R. Tolkien. Een hoop redenen om dus een slag om de arm te houden. Dit kan toch bijna niet goed gaan?

The Lord of the Rings: The Rings of Power reviews

Topscore op Rotten Tomatoes

Wel dus. Althans, als we de eerste reviews moeten geloven. The Lord of the Rings: The Rings of Power heeft op het moment van schrijven een score van 96 procent op Rotten Tomatoes. Die score gaat vast nog dalen, maar het is in ieder geval een ijzersterk begin voor de show. Sterker nog, voor eventjes scoort The Rings of Power zelfs hoger dan de films van Peter Jackson.

Eerste reviews op een rijtje

We vatten de eerste reviews van grote media en filmrecensenten voor je op een rijtje.

IGN: 8/10

IGN is zeer enthousiast:

The Rings of Power is een unieke take, die een eigen verhaal vertelt met behulp van een verre tijdsperiode die Tolkien enkel in grote lijnen heeft uitgezet. Het is een gedurfde benadering, en die heeft hier goed uitgepakt. De première van twee afleveringen zet een sterke start neer, met adembenemende cinematografie, uitstekend acteerwerk en een verhaal dat – na een ietwat moeizaam begin – serieuze potentie en intrige belooft.”

Lees hier de complete review

TVLine

TVLine heeft er vertrouwen in:

“Het is ook geen zinloze eye-candy. De motivaties van de personages lijken in eerste instantie misschien basaal, maar ze ontwikkelen zich en verdiepen zich in de loop van de tijd; de tweede aflevering is zelfs beter dan de eerste, en bouwt kunstig voort op relaties die in de pilot zijn geïntroduceerd. Showrunners J.D. Payne en Patrick McKay (Star Trek: Beyond) hebben veel verhaallijnen om mee te jongleren, maar ze werken tot nu toe allemaal, met de vroege afleveringen die zaadjes planten die later vruchten zullen afwerpen. Maar buiten dat alles voelt Rings of Power gewoon episch aan. Het slaagt erin een elementaire kracht aan te boren die plot en karakter overstijgt en voert ons mee naar een wereld vol verwondering.”

Lees hier de complete review

Entertainment Weekly

Entertainment Weekly is minder over de show te spreken:

“Kijkers die hongerig zijn naar Middle-Earth zullen bevredigd worden, en ik denk dat je zou kunnen stellen dat Rings of Power niet slechter is dan alle andere dure lege genre-avonturen (Altered Carbon, iemand?) die tijdens het streamingtijdperk zijn uitgekomen. Maar deze serie is een speciale catastrofe van geruïneerd potentieel, waarbij de onbegrensde mogelijkheden van een glorieus universum worden opgeofferd op het altaar van beproefde blockbuster-wanhoop.”

Lees hier de complete review

The Lord of the Rings: The Rings of Power reviews

The Atlantic

The Atlantic is positief, maar stipt wel aan dat The Rings of Power eerst vooral de tijd neemt om een wereld op te bouwen:

“Ik eindigde mijn twee afleveringen met het gevoel dat ik amper aan een voorgerecht was begonnen; de hele ervaring was meer een aangenaam gesprek met mijn ober over het soort eten dat uiteindelijk zal worden gebracht. Mijn bouche is nauwelijks geamuseerd , maar mijn diepe genegenheid voor de wereld van Tolkien zal me waarschijnlijk een tijdje aan boord houden. Zelfs de meest trage streaming-shows komen uiteindelijk op snelheid, en The Lord of the Rings: The Rings of Power lijkt epische oorlogsverhalen te brouwen over heldhaftigheid en duistere magie. Ik hoop alleen dat de kijkers er in de loop van de eerste acht afleveringen meer dan een vleugje daarvan zullen krijgen.”

Lees hier de complete review

The Hollywood Reporter

The Hollywood Reporter is enthousiast, maar benadrukt ook dat een groots verhaal als The Lord of the Rings: The Rings of Power een pittige balanceer-act is:

The Rings of Power werkt veel beter dan de drie jaar durende publiciteitsopbouw mij deed vrezen. De eerste aflevering is voornamelijk gewijd aan wereldopbouw, expositie en bewijzen dat het vertellen van verhalen op deze schaal kan worden uitgevoerd voor televisie en slaagt daar ook in het algemeen in, ook al is een deel van die expositie traag. In de tweede aflevering begint het verhaal echt verder te gaan en zijn er personages en scènes die ik buitengewoon charmant vond in de manier waarop een show als deze nodig heeft om op de lange termijn te overleven. Het is technisch indrukwekkend, redelijk ambitieus, vol met easter eggs waarvan ik zeker weet dat ik niet genoeg weet om ze allemaal te begrijpen, en met mijn interesse in verschillende verhaallijnen die al enorm varieert, kan de show wel potentieel elk moment van een hachelijke klif vallen.”

Lees hier de complete review

The Guardian: 4/5

The Guardian maakt een pijnlijke vergelijking met House of the Dragon:

The Lord of the Rings: The Rings of Power zal waarschijnlijk tot verdeeldheid leiden, niet in de laatste plaats afhankelijk van of je het op een grote televisie bekijkt of naar zijn pracht kijkt op een telefoon of laptop. Het is zo rijk en prachtig dat het gemakkelijk is om de eerste aflevering gewoon door te brengen met open mond naar de landschappen staren, terwijl de serie door het land van elfen en dwergen, mensen en hobbits vliegt . Dit is tv die is gemaakt voor grote schermen, zo filmisch en groots dat House of the Dragon eruitziet alsof het in elkaar is geflanst in Minecraft.”

Lees hier de complete review

Paste

Ook Paste stipt aan dat The Rings of Power sterk begint, maar dat men echt nog af moet wachten of de showrunners de enorme potentie in kunnen gaan lossen:

“Het is waar, het tempo van de eerste twee afleveringen van The Rings of Power is traag en weloverwogen, en de show moet eraan werken om de schermtijd te balanceren tussen vele schijnbaar losgekoppelde verhaallijnen. Maar het is duidelijk dat de show genoeg zelfvertrouwen heeft in het verhaal dat het vertelt om het publiek de nodige tijd gunnen om zijn personages en hun verschillende doelen en passies te leren kennen, voordat ze zich in de toekomst bezig houden met potentieel wereldvernietigende belangen en situaties. Ik kijk er naar uit om erachter te komen of dat vertrouwen echt gerechtvaardigd is, maar dit is het soort begin waardoor ik zeker in magie wil geloven.”

Lees hier de complete review

Minecraft?!

Het moge duidelijk zijn dat The Lord of the Rings: The Rings of Power zeker niet tegenvalt. Bovendien maakt de vergelijking van The Guardian pijnlijk duidelijk dat het enorme budget van de show in ieder geval ook een verschilmaker is. Die ene andere grootste fantasy-serie van dit moment vergelijken met een Minecraft-creatie zegt dan genoeg.

Tegelijkertijd blijkt ook uit alle reviews dat de Prime Video Original het vooral moet hebben van zijn potentie. Ja, het begin is sterk, maar het is vooral dat: een begin. Je moet er vertrouwen in hebben dat de serie ook echt alle zaadjes die het rustig plant later goed gaat benutten. We gaan het meemaken, maar de eerste geluiden beloven in ieder geval veel goeds!

Releasedata The Rings of Power

De eerste twee afleveringen van The Lord of the Rings: The Rings of Power staan vanaf 2 september op Amazon Prime Video. Vanaf dan kun je elke week een nieuwe aflevering checken, tot en met 14 oktober. Ook goed om te weten: een tweede seizoen is al in de maak.

  • Episode 1 – Friday, Sept. 2
  • Episode 2 – Friday, Sept. 2
  • Episode 3 – Friday, Sept. 9
  • Episode 4 – Friday, Sept. 16
  • Episode 5 – Friday, Sept. 23
  • Episode 6 – Friday, Sept. 30
  • Episode 7 – Friday, Oct. 7
  • Episode 8 – Friday, Oct. 14

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.