Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Budget onthuld: Amazon’s The Lord of the Rings wordt duurste serie ooit

Het is helaas nog steeds niet duidelijk wanneer Amazon’s ambitieuze The Lord of the Rings-serie uitkomt. Onlangs kwamen we erachter dat het om een prequel gaat, maar verder blijft het peperdure project een groot mysterie. Wel is duidelijk dat Amazon Prime Video van plan is om Game of Thrones te overtreffen.

Het project wordt niet voor niks mede geproduceerd door Bryan Cogman, die eerder aan Game of Thrones werkte. Die fantasy-serie haalde vooral de eerste seizoenen vaak de voorpagina’s van vakbladen vanwege de destijds duizelingwekkende budgetten. Sindsdien is high-end televisie heel normaal geworden, mede door het gigantisch gegroeide aanbod van streamingdiensten.

Amazon’s The Lord of The Rings

Maar Amazon gaat een stap verder dan wie dan ook. Het was al bekend dat het bedrijf nu al van plan is om vijf seizoenen van zijn The Lord of The Rings-serie te maken, en dat het bedrijf 1 miljard dollar erin zou gaan stoppen. Nou, het wordt nog indrukwekkender.

Het is namelijk duidelijk geworden hoeveel Amazon alleen al in het eerste seizoen stopt: 465 miljoen dollar. Dat is alleen al bijna de helft van wat we eerst voor alle vijf seizoenen hadden verwacht. Toen werd de The Lord of the Rings-prequel al de duurste serie ooit genoemd, maar nu heeft het project dat labeltje al helemaal verdiend.

Duurste serie ooit

Het nieuws is afkomstig uit een opvallende hoek. Stuart Nash, de Minister for Economic Development and Tourism van Nieuw-Zeeland, deelde het opmerkelijke nieuws. Het is maar de vraag of Amazon er blij mee is, maar die kunnen er nu niks meer aan doen.

“Wat ik je kan vertellen is dat Amazon alleen al voor seizoen één ongeveer NZ $ 650 miljoen gaat uitgeven. Dit is fantastisch, het is echt … dit wordt de grootste televisieserie ooit gemaakt.”

De cijfers zijn vrijgegeven door de overheid van Nieuw-Zeeland. Daaruit blijkt ook dat de studio van plan is om alle vijf de seizoenen van de fantasy-serie in Nieuw-Zeeland te filmen. En daar blijft het niet bij! Ook staat er een mysterieuze spin-off op de planning.

Game of Thrones en The Mandalorian

Ter vergelijking: HBO gaf ongeveer 100 miljoen dollar per seizoen van Game of Thrones uit. Ook The Mandalorian kostte een vergelijkbaar bedrag per seizoen. Wat gebeurt er als je vijf keer zoveel uitgeeft? Dat gaan we hopelijk ergens later volgend jaar ontdekken. Overigens betekent het niet dat elk volgende seizoen ook zo’n budget krijgt: het eerste seizoen heeft veel meer opstartkosten, waaronder het bouwen van sets en de pre-productie.

Maar dat dit de duurste serie aller tijden wordt, staat buiten kijf. Maar ja, meer geld betekent niet automatisch een betere serie, dus juich niet te vroeg. Lees meer over waar het verhaal van de The Lord of the Rings-serie over gaat en de cast in dit artikel:

Amazon onthult eindelijk waar The Lord of The Rings-serie over gaat

Oh ja, en vergeet niet de bizarre Sovjet-versie van de films te checken als zoethoudertje:

Bizarre Sovjet-versie The Lord of The Rings duikt na decennia opeens op

Stuff

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.