Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 16 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

100 procent op Rotten Tomatoes voor presidentiële docu Disney+

Of je nou geïnteresseerd bent in buitenlandse politiek of niet, er staat een nieuwe documentaire op Disney+ die je eigenlijk even moet zien. The Lady Bird Diaries gaat over een van de meest invloedrijke first ladies ooit: de vrouw achter president Lyndon B. Johnson.

Lyndon B. Johnson, in de volksmond vaak LBJ genoemd, was president van de Verenigde Staten van 22 november 1963 tot en met 20 januari 1969. Juist, midden in de Koude Oorlog en de Vietnamoorlog. Nogal roerige tijden, om het zachtjes uit te drukken. Hij erfde het conflict in Vietnam van John F. Kennedy, maar onder zijn leiding ontspoorde dat tot een een oorlog.

The Lady Bird Diaries op Disney+

Maar in de documentaire staat de Democraat zelf, die in 1964 het stokje van Frankrijk overnam als grootste wapenleverancier van Israël, niet centraal. Nee, The Lady Bird Diaries op Disney+ is juist een baanbrekende docu overeen van de meest invloedrijke en minst begrepen first ladies. Gemaakt uit onder meer audio-opnames van meer dan 123 uren aan persoonlijke en onthullende dagboeken. Deze begon Lady Bird Johnson (1912 – 2007) op te nemen na de moord op JFK en zette ze voort tijdens de regering van haar man.

Uiteraard wordt dit aangevuld met beeld, waaruit ook geput is uit nooit eerder getoonde beeldopnames. Deze documentaire op Disney+ geeft een uiterst intieme kijkje in en rondom het Witte Huis, vanuit het perspectief van een invloedrijke vrouw achter een president. En dat in een van de roerigste tijden binnen de Amerikaanse politiek. Al kunnen ze er vandaag ook wat van.

Documentaire met 100% op Rotten Tomatoes

Echt, de documentaire kijkt heerlijk weg. Als je ook maar een beetje geïnteresseerd bent in de Amerikaanse politiek zit je 200 minuten lang likkebaardend te kijken. Inderdaad, The Lady Bird Diaries is geen docu-serie en dat is ook wel eens lekker in de tijd dat alle documentaires acht afleveringen duren. Hier ga je gewoon één avondje voor zitten.

the lady bird diaries, documentaire op disney+, 100 procent rotten tomatoes
(Afbeelding: Disney+ / Hulu)

Goed, wij vinden het een goede documentaire, maar beschouwen onszelf als liefhebber en niet als expert. Wat vinden de recensenten van The Lady Bird Diaries? Welnu, die zijn unaniem positief en dat resulteert in een zeldzaam hoge score van 100 procent op Rotten Tomatoes. “Cruciale geschiedenis gebracht met een scherp oog en honingzoete tongval”, schrijft Sheri Linden van The Hollywood Reporter treffend. Lees hier het complete recensie-overzicht. Ook IMDb is bovengemiddeld positief, met een rating van 8,2 uit 10.

De documentaire is gemaakt door Hulu / Disney+ en geregisseerd door Dawn Porter. The Lady Bird Diaries is nu te streamen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.