Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Eten & Drinken 16 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Recensie | Verandering van chefs doet eten bij Vessel in Amsterdam

Streken we vorige maand in Utrecht neer voor een culinaire recensie, prikten we deze week een vork in Amsterdam. En wel bij Vessel, een restaurant waar je niet zomaar tegenaan loopt.

Het in de Amsterdamse Houthavens gelegen restaurant Vessel stond al lang op ons lijstje, maar tot op heden kwam een bezoek er niet van. Recent zijn er twee nieuwe sous-chefs aan de slag gegaan – onder begeleiding van een ervaren externe chef – en we waren razend benieuwd hoe dit zich zou vertalen naar het bord. Manners dineerde er en hier lees je hoe dat uitpakte.

Eten bij restaurant Vessel in Amsterdam

De locatie is bijzonder. Voor veel mensen is het een plek waar ze niet dagelijks komen, maar Vessel blijkt absoluut een bezoekje waard. Het hoort bij het hotel Boat & Co en is gelegen in de hippe Houthavens en aan het IJ. Ondanks dat de eetzaal erg ruim is opgezet, is men er uitstekend in geslaagd het mooi in te richten en gezellig te maken. De hotelkamers die uitkijken op het restaurant geven het zelfs een beetje een dorpsplein-gevoel, heel bijzonder.

Vernieuwd Vessel maakt indruk met verrassende gerechten
Een ruimtelijk interieur vol gezellige hoekjes (Afbeelding: Vessel)

Als gevolg van het hoge plafond is de akoestiek erg vriendelijk. Dat gecombineerd met het feit dat het niet te warm is, maakt dat een diner bij Vessel veel ontspannender is dan bij het gemiddelde Amsterdamse restaurant. De inrichting van de ruimte met mooi design en grote plantenbakken met tropische planten zorgt voor veel relaxte zitjes en hoekjes. Er is ook een groot houtvuur waar je lekker plaats bij kan nemen.

Goede plek in Amsterdam voor cocktails en wijnen

Dan hebben we het nog niet gehad over de keuken. We hadden vooraf wisselende recensies gelezen, hetgeen te maken leek te hebben met meerdere mutaties op het gebied van chefs. Hierdoor hebben we geen idee wat te verwachten bij de kwaliteit van het eten, maar we worden zeer aangenaam verrast. De rustige maar energieke maître Chris onthaalt ons met een mooie ‘best of’ van de menukaart, zodat we een goede proeve krijgen van hetgeen Vessel te bieden heeft op culinair gebied.

Vernieuwd Vessel maakt indruk met verrassende gerechten
Uiteraard proberen we de oesters en die smaken! (Afbeelding: Vessel)

De wijnkaart biedt een ruime selectie van wit, rosé, rood en bubbels die ook per glas (vanaf €6 pg) te bestellen zijn. We proefden de Blankenhorn Schliengen Pinot noir uit Duitsland (€9 pg). Zeer rijk en aangenaam in de neus, perfect op temperatuur geserveerd en soepel en sappig in het glas.

Verder proberen we de Mezcalita, de Clover Club en een kruidige Gin-tonic. Deze cocktails kosten tussen de €12,50 en €14,50 en zijn goed van smaak, presentatie en mondgevoel. Ook op non-alcoholisch gebied heeft Vessel een aantal smakelijke en verrassende opties op de kaart staan die onze goedkeuring konden wegdragen. De rabarber-kombucha uit Litouwen is een pilot, maar bevalt ons erg goed. Zet alsjeblieft op de kaart, Vessel!

Verrassende culinaire creaties

We proeven verschillende gerechten. Te beginnen met oesters uit de Schelde (€4,50) die zo mooi vol van smaak zijn dat we er nog een paar bij bestellen. De vijgen en feta-crème (€12,50) bevallen eveneens; een klassieke en mooie combinatie. De shrimp tartare (€15,50) krijgt onze handen op elkaar dankzij de subtiele smaken en frisheid. Ook de steak tartare (€15) (met rode curry, kimchi en kokos als smaakmakers) blinkt uit qua rijkheid aan smaken en mooie textuur.

Vernieuwd Vessel maakt indruk met verrassende gerechten
Genoeg keuze aan lekkere drankjes (Afbeelding: Vessel)

De gegrilde spitskool (€5) is een bijgerecht dat we zelf nooit besteld zouden hebben. Maar onbekend maakt onbemind, want ook dit gerecht verrast en gaat helemaal op. Een andere aanrader is de Korean Fried Cauliflower; bloemkoolroosjes in een zoetzuur kleverig bruin jasje, en dat smaakt gruwelijk goed (€9).

De Pappardelle with Tiger Prawns (€24,50) is een van de hoofdgerechten. De bisque van Gochujang is mooi in balans en krachtig van smaak. Ook de Braised beef (€22) met zwarte bonen en een jus van kokosnoot is een aanrader. Een goede portie mooi vlees dat perfect gegaard is en zo zacht dat het smelt in je mond. Voor 3 euro heb je er een schaaltje zachte, warme pitabroodjes bij om de lekkere sauzen uit te likken uit de schaaltjes.

Desserts en kazen

Als dessert eten we een crème suisse van kaneel met een karamel-zeezout-appelcompote (€9,50). Bovengemiddeld lekker. En als benchmark namen we het kaasplankje. Hier kun je zelf een keuze maken van de kaart. Het Kaasfort is de leverancier van deze kazen en dat ze er daar verstand van hebben, blijkt ook nu weer. Stuk voor stuk zeer goed.

Al met al een bijzonder geslaagde avond. We zijn positief verrast door de locatie, de ambiance en alles wat er op tafel staat. We komen zeker nog een keer terug in de zomer om dan lekker buiten aan het water te eten!

Brasserie Vessel is doordeweeks geopend van 07:00-23:00. In het weekend kun je tussen 08:00-23:00 in de brasserie terecht.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.