Alrik de Jong
Alrik de Jong Amazon Prime Video 25 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

4 docu’s over de Sovjet-Unie en Koude Oorlog om nu te streamen

Om de oorlog die Rusland voert in Oekraïne enigszins te begrijpen, moet je de geschiedenis kennen. Vier interessante documentaires over de Sovjet-Unie en Koude Oorlog die je op verschillende plekken kunt streamen.

De oorlog valt natuurlijk niet uit te leggen en is niet te verpakken in één simpele theorie. Feit is dat Poetin altijd het brandende verlangen heeft gehad de Sovjet-Unie in ere te herstellen en revanche te nemen op het Westen.

Documentaires over de Sovjet-Unie en Koude Oorlog

Een van de documentaires in dit lijstje gaat over Poetin zelf. Maar we beginnen met Red Army, over het onverslaanbare Russische ijshockeyteam dat werd ingezet als propagandamiddel.

1. Red Army

Te streamen via: Apple TV (huur) of Amazon Prime Video (huur)

Het Sovjet Unie-ijshockeyteam Red Army wist tijdens de Koude Oorlog alle grote Westerse teams te verslaan. Het succes van de ploeg werd gebruikt als propaganda en is verpakt in een heerlijke documentaire. Kijk ook zeker even de aflevering Miracle on Ice van Andere Tijden Sport, waarin het Nederlandse ijshockeyteam een verrassende rol heeft in de clash tussen de USA en USSR.

2. The Soviet Story

Te streamen via: Apple TV (huur)

The Soviet Story, documentaires, docu, sovjet-unie, koude oorlog, rusland

The Soviet Story is een documentaire uit 2008 over het Sovjet-communisme en de betrekkingen tussen de Sovjet-Unie en Duitsland voor 1941 en daarna. Geschreven en geregisseerd door Edvīns Šnore. Zowel Westerse als Russische historici komen aan het woord.

3. The Atomic Café

Te streamen via: Amazon Prime Video (huur) of hieronder

Deze cultklassieker uit 1982 combineert de geschiedenis van de Koude Oorlog, propaganda, muziek en cultuur en is naadloos samengesteld uit door de Amerikaanse overheid geproduceerde educatieve en trainingsfilms, bioscoopjournaals en advertenties. The Atomic Café is een absurdistische explosie uit het verleden die ronduit lachwekkend zou zijn als die niet zo griezelig relevant was in het huidige fake news-tijdperk.

4. Putin: A Russian Spy Story

Te streamen via: NPO Plus

Hoe Poetin zijn ervaring met KGB-spionage in de Sovjet-Unie en DDR gebruikte om zijn leiderschap van Rusland vorm te geven en te behouden. Wat heeft hem gemaakt tot de man die vandaag de dag over Rusland regeert? Zeer interessante documentaire, die gewoon op NPO Plus staat.

5. The 3 Rooms of Melancholia

Te streamen via: IDFA

Een van de documentaires die ons is bijgebleven na IDFA 2022. Tegenwoordig zien we de verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne op voorpagina’s van Westerse kranten. Maar in oorlogdocumentaire The 3 Rooms of Melancholia wordt de kijker herinnerd aan het conflict tussen Tsjetsjenië en Rusland dat de wereld bijna tien jaar lang in zijn greep hield. De Finse documentairemaker Pirjo Konkasala trok in het begin van het millennium naar de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Niet om de gruwelijkheden vast te leggen, maar om duiding te geven aan de impact die oorlog op kinderen kan hebben.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.