Martin de Coninck
Martin de Coninck Films & Series 11 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

The Godfather viert jubileum met 4K Ultra HD Remaster-versie

The Godfather, een van de grootste filmtrilogieën ooit gemaakt, viert zijn vijftigste verjaardag. Het is alweer een halve eeuw geleden dat de eerste film uit deze legendarische maffia-trilogie in de bioscopen verscheen (1972). Nu komt er een nieuwe beleving van de film in extreem helder beeld.

Jawel, de mijlpaal wordt gevierd met het opnieuw uitbrengen van de films. Ditmaal in 4K Ultra HD, een beleving om je vingers bij af te likken. Filmstudio Paramount heeft een nieuwe trailer vrijgegeven waarin alle drie de films geremasterd voorbij komen. De opgekalefaterde maffia-filmtrilogie is verkrijgbaar vanaf 22 maart.

The Godfather in 4K Ultra HD

The Godfather I en II worden door velen geschaard onder de beste films ooit gemaakt. De ratings op IMDb liegen er ook niet om met respectievelijk een 9,2 en een 9. Deel 3, dat pas in 1990 uitkwam, werd minder goed ontvangen. Nou ja, met een rating van 7,6 zeker niet onaardig, maar wel een stuk minder dan de eerste twee delen. Bekijk de 4K Ultra HD Remaster-trailer alvast.

Francis Ford Coppola is zeer tevreden over het eindresultaat van de special edition. “Ik ben erg trots op The Godfather, een trilogie die zeker het eerste deel van mijn creatieve leven definieerde. Het is geweldig dat ik deze mijlpaal samen met Paramount kan vieren. Samen met geweldige fans die al tientallen jaren van de films houden. Maar ook met de jongere generaties, die de films vandaag de dag nog steeds relevant vinden, en degenen die de films nog gaan ontdekken.”

Van boek naar het grote scherm

Weinig mensen weten trouwens dat The Godfather een boekverfilming is. Het boek werd geschreven door Mario Puzo eind jaren 60. Met zijn eerste twee boeken verdiende hij slechts 6.500 dollar. Armoede was troef en Puzo kreeg forse schulden. Dit alles veranderde met de release van zijn derde boek: The Godfather. Het werd een enorm succes en stond 67 weken bovenaan de lijst met bestverkopende boeken. Ook in Engeland, Frankrijk, Duitsland en andere landen was het boek razend populair. Er werden meer dan 21 miljoen stuks verkocht. Dat succes werd nog eens verdriedubbeld toen Francis Ford Coppola de filmrechten kocht.

De rest is geschiedenis. De eerste film bracht miljoenen op en won diverse prijzen, waaronder meerdere Oscars. Is het weer een tijd geleden dat je The Godfather hebt gekeken of heb je al dat lekkers nog tegoed? Grijp dan nu je kans en bekijk dit nostalgische meesterwerk in de kwaliteit die het verdient. Je kunt de special edition alvast reserveren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.