Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 19 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze Tesla Model X-kloon kost minder dan een Volkswagen Polo

Een Tesla Model X kost in Nederland minimaal een ton. Deze Chinese kloon mét vleugeldeuren kost minder dan een nieuwe Volkswagen Polo. Niet gek voor zo’n forse elektrische auto. Maak kennis met de Aion Hyper HT.

De Model X is het grootste model uit de line-up van Tesla (als we de bekritiseerde Cybertruck niet meerekenen). Elon Musk doet dingen anders dan anders, zo bewees hij door vleugeldeuren op de grote SUV te plaatsen. De Aion Hyper HT is een elektrische auto met dezelfde party trick, maar kost je een stuk minder.

Wie is deze Tesla Model X-kloon?

Aion is een automerk dat onderdeel uitmaakt van het Chinese staatsbedrijf GAC. Met een lengte van 4,94 meter is het een forse SUV, maar wel een tik korter dan de Model X. Maar ach, als je namaakspullen op AliExpress bestelt, weet je ook nooit zeker of de maat wel klopt.

GAC Aion Hyper HT Volkswagen Polo Tesla Model X Elon Musk
De Tesla Model X en Aion Hyper HT naast elkaar. (Afbeelding Tesla / Aion)

Oké, misschien gaan we nu iets te kort door de bocht. Op papier is deze elektrische auto lang zo gek nog niet. Volgens het merk heeft de EV een 80 kWh-accupakket en komt de Hyper HT (afhankelijk van de gekozen variant) 600, 670 of zelfs 770 kilometer ver. Dat laatste is Lucid Air-territorium en we vermoeden dat in die versie een groter accupakket ligt.

Aion Hyper HT kost minder dan Volkswagen Polo

Qua vermogen kan de Chinese EV niet tippen aan de Tesla Model X en zeker niet aan de 1.020 pk sterke Plaid-uitvoering. De Aion Hyper HT is met 245 pk of 340 pk te krijgen. Die sterkere variant doet 5,8 seconden over een 0 tot 100-sprintje. Tja, daar zal Elon Musk niet wakker van liggen.

GAC Aion Hyper HT Volkswagen Polo Tesla Model X Elon Musk
Het interieur van de Hyper HT. (Afbeelding: Aion)

Van de prijs misschien wel. Aion wil zijn elektrische auto’s ook op de Europese markt te brengen. Dit voornemen sterkte het Chinese EV-merk aan door in Rome een ontwikkelingscentrum te openen. Wat de Aion Hyper HT in Europa zou moeten kosten is nog onbekend, maar we weten wel dat er in China een prijskaartje van omgerekend een kleine 27.300 euro aan de Tesla Model X-kloon hangt. Dat is (tenzij je de kaalste VW-uitvoering kiest) goedkoper dan een Volkswagen Polo!

Auto van Michael Scott uit The Office is nu spotgoedkope occasion

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.