Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 6 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

De Tesla Cybertruck komt wél naar Nederland en dat zit zo

Door zijn hoekige vorm met scherpe punten lijkt de Tesla Cybertruck niet geschikt voor de Europese weg. Bij ons worden immers strengere eisen aan voetgangersveiligheid gesteld dan in de Verenigde Staten. Toch zul je de futuristische pick-up van Elon Musk straks ook in Nederland zien.

Dat het Amerikaanse EV-merk niet zelf poogt de Tesla Cybertruck naar Europa te brengen, is al duidelijk. Musk heeft eerder al aangegeven dat de elektrische auto niet aan alle EU-regelgeving voldoet en dus niet op de Europese wegen te zien zal zijn.

Tesla Cybertruck toch naar Nederland

Dat laatste hoeft echter niet per se het waar te zijn. De kans zit er namelijk dik in dat je de excentrieke EV straks wel degelijk op de Nederlandse weg zult tegenkomen. Er is al maanden, wat zeggen we, al járen veel te doen om de Tesla Cybertruck en dus zullen er mensen zijn die de EV op eigen houtje naar Nederland halen. Grijze import dus.

Daar zitten wel wat haken en ogen aan. Allereerst moet je in de VS een Cybertruck kopen. Een exemplaar tweedehands vinden wordt door dit wurgcontract lastig in het eerste jaar. Heb je er uiteindelijk toch een op de kop getikt, dan moet je je Tesla Cybertruck naar een haven zien te krijgen om hem vervolgens naar ons kikkerlandje te verschepen. Een heel proces waarbij het zich wellicht loont om het uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf.

Individuele typegoedkeuring bij de RDW

Eenmaal in Nederland mag je natuurlijk niet direct mee de weg op, anders had Elon Musk de Tesla Cybertruck zelf wel in groten getale op de boot gezet. Om een Nederlands kenteken voor je roestvrijstalen EV te krijgen, zul je op bezoek moeten bij de RDW voor een individuele typegoedkeuring.

Elon Musk liegt glashard over prestaties Tesla Cybertruck

Om die te krijgen, moet je je Tesla Cybertruck fysiek aanbieden bij de keuringsinstantie. Het kan zijn dat je zelf enkele aanpassingen zult moeten doen, maar daarna kun je er de weg mee op. Als het eerste schaap over de dam is (en duidelijk is welke aanpassingen precies nodig zijn), zullen er ongetwijfeld snel meer volgen. Want een Tesla Cybertruck is natuurlijk de droom van elke tech-savvy, milieubewuste of Elon Musk-aanbiddende aannemer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.