Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's 26 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla-rijders plakken camera af na waarschuwing consumentenbond

Eerder deze week verscheen het nieuws dat China zich zorgen maakt over de auto’s van Tesla. De camera’s aan boord zouden gebruikt kunnen worden om inzittende te bespioneren. Volgens Elon Musk valt dat allemaal wel mee, maar niet alleen China trekt aan de bel. Ook de Amerikaanse Consumentenbond, Consumer Reports, maakt zich zorgen en dat zorgt ervoor dat Tesla-rijders zelf actie ondernemen.

Steeds meer Tesla-rijders laten weten dat ze de camera in de auto afplakken met een stukje tape. Gewoon, voor de zekerheid. Ze willen simpelweg niet het risico lopen dat Tesla constant meekijkt. Er zijn zelfs al bedrijven die hierop inspringen met een handig schuifje. Deze kun je vergelijken met de schuifjes die veel gebruikt worden om webcams op laptops af te plakken. Je kunt dan zelf kiezen of je de camera open of dicht zet.

Tesla houdt je goed in de gaten

Opvallend genoeg is de camera, die in de achteruitkijkspiegels zit, eigenlijk nog niet in gebruik. Hij staat dan ook standaard uit. Volgens Elon Musk is de camera alvast geïnstalleerd met het oog op de toekomst, wanneer Tesla’s volledig autonoom kunnen rijden. Toch is dat niet helemaal waar. Elon Musk heeft namelijk toegegeven dat er nu ook al gefilmd wordt. Tesla kan de beelden naar eigen zeggen gebruiken voor onderzoek, bijvoorbeeld naar zelfrijdende technologie.

Daar maakt Consumer Reports zich toch wel zorgen over. Het is qua privacy nogal op het randje. Deze beelden kunnen ook voor andere dingen gebruikt worden of in verkeerde handen vallen. Denk daarbij aan verzekeraars en politie of nog veel erger: hackers die de beelden kunnen gebruiken om iemand te chanteren. Dit is nogal een risico dat je als Tesla-rijder natuurlijk niet wil lopen. Vandaar dat veel van hen de camera voorlopig even afplakken.

Verschil met andere merken

Tesla is overigens niet het enige merk dat camera’s en sensoren gebruikt binnenin de auto. Toch is er een belangrijk verschil. Merken als Ford maken gebruik van infrarood. Met behulp van deze technologie kunnen verschillende bewegingen gedetecteerd worden. Denk daarbij aan de positie van het hoofd en zelfs oogbewegingen. Dat is niet heel anders dan bij Tesla, maar een belangrijk verschil is dat bij de auto’s van Elon Musk de beelden worden opgenomen. Bij andere merken is dat niet het geval.

Koning: Elon Musk gaat wel erg ver met zijn nieuwe titel bij Tesla

Elon Musk heeft nog niet gereageerd op de zorgen van Consumer Reports, maar al wel op de hele situatie in China. Wat zijn reacties was, lees je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.