Alrik de Jong
Alrik de Jong Stijl 17 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Techno ontmoet voetbal op dit retro WK-shirt van Duitsland

COPA komt met een retro WK-shirt van Duitsland waar zowel liefhebbers van techno als voetbal waarschijnlijk wel lekker op gaan. Niemand minder dan de Duitse technolegende Paul Kalkbrenner heeft zijn naam verbonden aan het voetbalshirt.

Techno en voetbal zijn twee werelden die ver van elkaar af staan. Oké, de elektronische muziekstroom is commerciëler dan vroeger, iets wat voor het voetbal nogal een understatement is. Daar moet bijgezegd worden dat Paul Kalkbrenner een groot voetballiefhebber is en niet voor het eerst in een retro WK-shirt van Duitsland achter een draaitafel staat.

Voetbal en techno komen samen op retro WK-shirt Duitsland

Het nieuwe Duitse retro WK-shirt refereert aan het tenue van West-Duitsland in 1990, dat destijds wereldkampioen werd. Nederland had toen de beste spelers, maar doordat Beenhakker in plaats van Cruijff voor het toernooi als bondscoach werd aangesteld, was het een en al drama in het oranjekamp in Italië. Goed, we dwalen af.

paul kalkbrenner, copa, techno, voetbal, wk shirt, duitsland, retro
(Afbeelding: COPA)

Het was in ieder geval het eerste WK na de val van de muur en het laatste jaar dat Oost en West-Duitsland hun eigen nationale teams hadden. Dat was ook de tijd waarin techno op kwam zetten in Berlijn, waar Oost en West elkaar in de armen sloten. Er ontstond een een cultuur van eensgezindheid in het verenigde Duitsland, die zich uitte in deze rauwe vorm van elektronische muziek. Illegale raves onder tunnels, zelf geknutselde clubs in verlaten gebouwen of hangars, alles werd met de mantel der liefde bedekt. En nog steeds is die cultuur voelbaar in Berlijn, al is de clubscene meer en meer een toeristische trekpleister aan het worden. Wat dat betreft kun je tegenwoordig beter naar Leipzig gaan. Sorry, we zijn weer afgedwaald.

Paul Kalkbrenner x COPA

Feit is dat voetbal en techno nu samenvloeien in de nieuwe collectie Paul Kalkbrenner x COPA. Naast het retro WK-shirt, waarop de Duitse vlag het patroon heeft van een equalizer, bestaat de collectie ook uit sokken. Ook hierop zie je in het adelaarslogo de initialen van de technolegende, die je waarschijnlijk ook wel kent van de heerlijke film Berlin Calling. Shop de collectie vanaf 17 november (12.00 uur) hier.

paul kalkbrenner, copa, techno, voetbal, wk shirt, duitsland, retro, sokken
(Afbeelding: COPA)

Paul Kalkbrenner droeg het COPA-shirt overigens al tijdens Tomorrowland 2022. Bekijk zijn show hier. Dat is inderdaad iets minder underground dan die verlaten zeepfabriek aan de Michaelkirchstraße in Berlijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.