Martin de Coninck
Martin de Coninck Hebbedingen 25 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

T-Rex te koop en er is vrees voor een respectloze miljardair

Eind november is het zover, dan gaat T-Rex Shen onder de hamer bij veilinghuis Christie’s Hong Kong. Figuurlijk, wees gerust. Het zeer gewilde skelet is ruim 14 meter lang en 5 meter hoog en er gaan miljoenen betaald worden voor het prehistorische skelet.

Die zet je dus niet zomaar even in de woonkamer als blikvanger, behalve als je veel geld en een kast van een huis bezit.

T-Rex naar miljardair of museum?

En dat is precies waar paleontologen voor vrezen: dat het T-Rex skelet in handen komt van een privéverzamelaar, onbereikbaar voor het grote publiek. En dat is niet de enige probleem. Ook bestaan er zorgen over het correct behandelen en preserveren van zo’n enorm fossiel object.

(Afbeelding: Christie’s)

Diezelfde angst bestond ook twee jaar geleden, toen een ander T-Rex skelet onder de hamer ging: Stan.

Shen en zijn verre neef Stan

T-Rex Stan leverde destijds een recordbedrag van 31,8 miljoen dollar tijdens een veiling in 2020. De nieuwe eigenaar? Het Natural History Museum in Abu Dhabi. Dat was een flinke opluchting voor veel paleontologen. Die vreesden dat het ruim 13 meter lange skelet, bestaande uit 188 verschillende botten, in een privécollectie van een of andere respectloze miljardair zou verdwijnen. Volgens CNN wordt Stan een nieuwe sterattractie in het Natural History Museum. Het grote publiek moet nog wel wachten tot de opening van het museum in 2025.

(Afbeelding: Christie’s)

Of T-Rex Shen ook naar een museum gaat, is nog maar de vraag. Deze zeer gewilde dinosaurusfossielen zijn dus ook erg in trek bij privéverzamelaars. Uiteindelijk geldt tijdens een veiling het recht van de vetste portemonnee.

Slechts twintig T-Rex skeletten ontdekt tot nu toe

Om maar even aan te geven hoe bijzonder zo’n behoorlijk compleet skelet eigenlijk is: experts schatten dat er tijdens het Late Krijt (67 miljoen jaar geleden) ongeveer 20.000 T-Rexen leefden. Tot nu toe zijn er slechts 20 skeletten uit de grond gehaald, waarvan de meesten onvolledig zijn. Zo ook Shen, die bevat ‘slechts’ 54 procent van zijn botten. Ter vergelijking: T-Rex Stan heeft nog meer dan 70 procent van zijn botten en staat daarmee op plek vijf van meest complete T-Rexen ooit opgegraven.

Shen, T-Rex, veiling, christies, fortuin, 25 miljoen, skelet, dinosaurus
(Afbeelding: Christie’s)

Brengt dit je weer helemaal terug naar je favoriete hobby uit je kindertijd en sta je op het punt om de nieuwste Jurassic Park-film aan te slingeren? Lees dan eerst het oordeel van recensenten over Jurassic World Dominion.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.