Sander van den Berg
Sander van den Berg Stijl 6 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Suit up: waar je op moet letten bij het kopen van je eerste pak

Dus je hebt het gehaald. Eindelijk is die scriptie ingeleverd en mag aan je grote mensen baan gaan beginnen. Joggingbroek uit, pak aan. Deze zal je nodig hebben. Niet zomaar een pak, je allereerste pak. Iets waarin jij eruit ziet als iemand die er is om promotie te maken.

Welkom in de grote wereld. Nu kan er veel mislopen bij het kopen van je eerste pak. De meest voorkomende overtreding die je ooit zou kunnen maken, is een pak kopen dat te groot voor je is. Buiten dat is er ook een overvloed aan details die je eerste pakervaring in een kleine nachtmerrie kunnen veranderen. Maar vrees niet! We hebben enkele eenvoudige regels opgesteld. Als jij je hier aan houdt, kan er helemaal niets gebeuren.

De kleur en het materiaal van je pak

Geef niet voor die ene toffe streep die je hebt gezien. Je bent nog geen baller, dus kies in plaats daarvan voor een veilige kleur: Franse marine blauw of halfgrijze kleur zal het goed doen. Dit is sober genoeg voor formele gelegenheden, maar kleed je ook af. Je zou het naar kantoor kunnen dragen en in een informele situatie.

Afhankelijk van je behoeftes, is wol de beste stof en zal in de meeste omstandigheden goed van pas komen. Katoen kreukt gemakkelijker, wat niet voor alle werkplekken geschikt is. Linnen is het meest geschikt voor warmere klimaten.

Hou er rekening mee dat de kleur van je pak ook moet worden afgestemd op je schoenen, ongeacht of je deze nog moet kopen of al in huis hebt. De algemene regel is dat bruine lederen schoenen iets meer casual zijn en zwart voor meer zakelijke aangelegenheden. Vandaag de dag zijn bruine lederen schoenen vrijwel overal acceptabel en een goede keuze voor een beetje meer persoonlijkheid in je look.

De perfecte fit is de juiste fit

Dit is de gouden regel. Een volledig op maat gemaakt pak zal altijd superieur zijn aan een pak uit de winkel. Als je een pak van het kledingrek koopt, moet je op de hoogte zijn van enkele belangrijke gebieden waar het kledingstuk op de juiste manier moet passen.

De lengte van de mouwen en de broekspijpen kan in de meeste gevallen eenvoudig worden aangepast. De schouders, hoewel niet onmogelijk om te veranderen, is een onder van het pak waar je echt niet te lang over wil piekeren. Als het pak daar niet lekker past, ga dan verder en probeer iets anders. Wat je zoekt is een jas die de contouren van je frame volgt over je schouders, borst en taille.

Een oversized jas ziet er nooit goed uit, maar ook het agressief strakke jasje ziet er niet uit. Zoek naar iets dat drapeert met elegantie. Wat mouwlengte betreft is een nuttige test om je armen langs je zij te plaatsen en de mouwen op je pols te laten eindigen.

Ga dus niet te strak

Een passend pak is trendy tegenwoordig, maar een veel voorkomende fout is het kopen van een pak dat veel te klein is. Een pak dat fractioneel groot is, kan worden aangepast, maar de meeste confectiepakken hebben niet genoeg stof om ze ‘groter’ te maken. Daarnaast ziet dit er vaak niet uit uit. Dus je of veel sporten… of koop een jas waarmee er gemakkelijk een afstand van minstens een paar centimeter overblijft.

Weet je schouderbreedte

We houden er allemaal van om te denken dat we de schouders van een adonis hebben, maar dat is niet altijd het geval. Of de schouders zwaar zijn geconstrueerd (met vulling voor een meer formele look) of volledig gedeconstrueerd (zonder opvulling voor een casual look), de schoudernaad moet netjes op de hoek zitten waar je schouders eindigen en je armen beginnen. Stof mag niet uitpuilen. Als het hier niet past, ga dan verder.

De broek is de helft van de outfit

Met zoveel focus op het jasje, is het gemakkelijk om de broek te verwaarlozen. Doe het niet. Een broek moet goed passen rond de bil, het kruis en de dijen. Wanneer je de broek probeert, ga dan altijd zitten om te testen hoe comfortabel ‘ie zit. Als ‘ie ongemakkelijk zit in de winkel (bijvoorbeeld te strak om de taille), zal dit niet veranderen. Vertrouw niet op “rek” of val niet in de val van een enthousiaste verkoper door iets te kopen dat simpelweg niet de juiste maat heeft.

De taille kan worden aangepast, hetzij door in te nemen of uit te laten, maar allebei binnen de rede. Nog beter, vind een broek met verstelbare zijtabs en je werk is al voor de helft af. Vraag jij je nu alleen nog af of sneakers onder een pak toevallig ook kunnen? Daar gaven we eerder al antwoord op.

D'MARGE

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.