Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 3 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

De 5 oudste gemeenschappen onthullen hoe je ouder kunt worden dan 100

Oud worden is geen kunst volgens de experts, vaak zijn de genen bepalend voor de vraag of je ooit ouder dan honderd zult worden. Op zich valt daar veel voor te zeggen, maar opvallend genoeg zijn er op de hele aarde maar liefst vijf plakken waar mensen uitzonderlijk oud worden. Zo is het van plekken als de zuidelijke Japanse eilanden Okinawa, Sardinië in Italië, Nicoya in Costa Rica, de Loma Linda in de VS en Griekenland’s Ikaria bekend dat de gemiddelde leeftijd een flink stuk hoger ligt. Hoe doen ze dat toch? 

Het geheim van een lang leven

Hoe komt het nu dat mensen in bepaalde gebieden vaak ouder worden dan je op basis van de demografische statistieken zou mogen verwachten? In Australië is de gemiddelde levensverwachting voor een vrouw 85,7 jaar en slechts 80,3 jaar voor mannen. In de VS is het nog erger: 81 jaar voor vrouwen en 76 jaar voor mannen. Vergelijk dat eens met de levensverwachting in het Japanse Okinawa. De inwoners daar hebben vijf keer zoveel kans om 100 jaar of ouder te worden in vergelijking met hun landgenoten elders in Japan (90 jaar voor vrouwen en 84 jaar voor mannen). Wat is er aan de hand en kunnen we er wat van leren? We bestudeerden de 5 eerder genoemde gebieden en laten zien wat mogelijk een reden kan zijn voor de afwijkingen in de levensverwachting.

Okinawa, het land van de onsterfelijken

Okinawa, een groep van 160 eilanden voor de zuidkust van Japan, is ‘het land van de onsterfelijken’. Hier wonen meer dan 400 honderdplussers. Hun succes wordt toegeschreven aan twee dingen.

  1. De voeding

Opvallende genoeg kennen de inwoners van Okinawa een dieet met zeer weinig calorieën, ook wel hara hachi bu genoemd. Hun traditionele menu bestaat voor een groot deel uit tofu, zoete aardappel en een kleine hoeveelheid vis.

  1. De hechte gemeenschap

Het sociale leven speelt in Okinawa een belangrijke rol. Dit zorgt voor meer verbondenheid, een grote sociale controle en minder stress. Vermindering van het aantal calorieën, in combinatie met een actief sociaal leven zorgt dus niet zo zeer voor een hogere leeftijd, het verminderd ook de stress. ⚡️Lees ook: ‘Het Pioppi-dieet is de makkelijkste en gezelligste manier om gezond te leven’ ⚡️

Sardinië

Sardinië, een van de grootste Italiaans eilanden in de Middellandse Zee, heeft een van de hoogste percentages van mensen van 100 jaar of ouder. Hoewel genetische aanleg zeker een rol speelt, zijn er ook een aantal gewoonten die bijdragen aan het ouder worden. Zo blijkt uit onderzoek dat het helemaal niet zo slecht is om dagelijks een glas wijn te nuttigen. Dat gegeven in combinatie met een actief leven zorgt voor een relatief stress-vrij bestaan. Hou daarbij in je achterhoofd dat de mensen op Sardinië dagelijks wakker worden in een prachtige, minder-vervuilde omgeving en je weet direct wat nodig is om ook zo oud te worden.

Nicoya

Costa Rica ligt niet ver van de VS in geografisch opzicht, maar men loopt hier duidelijk voorop als het gaat om de levensverwachting. De meeste ouderen vinden we in Nicoya. In deze stad hebben bewoners een opmerkelijk ‘plan de vida’, wat ‘reden om te leven’ betekent. De kern van het hele verhaal is dat ouderen gestimuleerd worden om positief te blijven denken. In dat vernieuwende concept spelen zaken als familie, luisteren en lachen een voorname rol. Dat blijkt een wonderbaarlijk recept te zijn.

Daarnaast drinken ze water met veel calcium, doen ze hun hele leven fysieke arbeid en leven ze een relatief stressvrij bestaan. Het dagelijkse diner is gevarieerd en bevat uitsluitend verse ingrediënten, veel volle granen, niet-gezoete zuivel en groenten.

Loma Linda

Loma Linda, een stad in San Bernardino County, Californië in de Verenigde Staten, herbergt een gemeenschap van ongeveer 9.000 Adventisten. Deze mensen houden zich aan een strikte versie van het protestantisme, nemen hun gezondheid zeer serieus en brengen zo de gemiddelde levensverwachting van hun stad naar boven. Strikt genomen komt dat niet uitsluitend door hun geloof, maar wel door de manier waarop ze ermee omgaan. Zo zijn ze bijna allemaal vegetarisch, zorgen ze voor voldoende lichaamsbeweging en roken en drinken doen ze niet. Zo kan het dus ook.

Ikaria

Ikaria is een Grieks eiland in de Egeïsche zee en ligt ongeveer 10 zeemijl ten zuidwesten van Samos. Een derde van de bevolking is 90 jaar of ouder. Hun geheim: gelukkig zijn en blijven. Ook hier is er dus een gemeenschappelijke factor: gezonde voeding, een actieve levensstijl en sterke familiebanden.

Ikarianen spannen zich in om nauw verbonden te blijven met hun familie en buren. Ouderen spelen een belangrijke rol in de gemeenschap. Grootouders helpen vaak kleinkinderen groot te brengen of bedrijven te runnen. Is er dan nog een ander geheim wat hun levensverwachting verhoogt? Jazeker: datgene doen wat je leuk vindt, dat werkt namelijk stressverlagend. Zo kent men een jaarlijkse bootrace met zeer specifieke eisen: de kapitein dient bijvoorbeeld 70 jaar of ouder te zijn.

Het geheim

Kortom, wil je ouder worden dat je grootouders, zorg dan voor een gezonde levensstijl, eet veel verse producten, wees lief voor je medemens en vermijd stress.

Dmarge

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.