Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Eten & Drinken 10 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit Italiaanse dieet is de makkelijkste en lekkerste manier om gezond te leven

De diëten van tegenwoordig gaan steeds verder. Ze vertellen je niet alleen meer wat je moet eten, maar ook hoe je de rest van je leven moet inrichtingen. Veel diëten zijn daarnaast ingewikkeld en kosten vaak veel tijd en moeite. Gelukkig zijn er ook lekkere diëten die net zo goed werken en beter vol te houden zijn.

In dit rijtje hoort ook het Pioppi dieet. Dit is een nog redelijk jong dieet en is misschien nog wel beter te omschrijven als een levensstijl. Dat klinkt vrij heftig, maar dat valt juist heel erg mee. Het 21 dagen durend dieet is namelijk gebaseerd op een paar simpele basisprincipes. Je zit dus niet vast aan keiharde regels.

Het mediterrane leven

De naamgever van dit dieet is het Italiaanse vissersdorpje Pioppi. Een plek waar het leven simpel is en de bevolking gezond. Dokter Aseem Malhotra en Donal O’Neill hebben het mediterrane leven van deze mensen als basis genomen om een nieuw dieet te bedenken. Ze zagen hoe gezond en gelukkig de mensen daar zijn en dachten: ‘Dat willen wij ook.’

De uitkomst is een dieet en daarnaast een aantal leefregels die je helpen om af te vallen en gezonder te worden, zonder veel minder te gaan eten of meer te gaan sporten. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje zodat je zelf kunt bepalen of dit dieet misschien wat voor jou is.

Goede voeding is de basis

Een dieet draait natuurlijk vooral om wat en hoeveel je moet eten. Het Pioppi dieet is hierin niet anders. De basis bestaat voornamelijk uit vezelrijke groenten, fruit, noten en olijfolie. Deze eet je iedere dag en vul je aan met een eitje of vette vis zoals zalm of sardientjes. Tot slot eet je ook dagelijks volle zuivelproducten, kokosolie en donkere chocolade.

Wat je niet moet eten is suiker in welke vorm dan ook. Dat betekent dus ook geen honing, agavesiroop of andere zogenaamde “gezonde alternatieven”. Daarnaast laat je ook producten die gemaakt zijn van graan staan. Brood, pasta en rijst zijn bijvoorbeeld een no-go.

Beweging en rust

Tot zo ver is het dieet niet heel extreem, maar het volgende punt zal voor veel mensen best heftig klinken. Je moet namelijk één dag per week vasten. Vasten kan behoorlijk zwaar zijn. Anderzijds mag je wel gewoon alcohol drinken tijdens dit dieet. Zolang je het maar niet overdrijft. Ieder dag een glas wijn of een biertje bij het eten is dus gewoon toegestaan.

Dan komen we op het punt beweging en ontspanning. Dit is volgens de bedenkers namelijk van essentieel belang om gezond te leven. Je moet je lichaam actief gebruiken en daarom wordt aangeraden om iedere dag een half uur te bewegen en nooit meer dan 45 minuten stil te zitten. Natuurlijk heb je ook ontspanning nodig en die haal je vooral uit je nachtrust. Het advies: minimaal zeven uur slaap per nacht.

Geniet van het leven

Tot slot hebben de schrijvers nog twee adviezen die je waarschijnlijk niet gaat vinden in andere dieetboeken. De eerste is bewuster worden van je ademhaling. Dit doe je door vier keer per dag twee minuten lang diep in en uit te ademen. Tot slot het laatste en beste advies: besteed meer tijd met familie en vrienden. Een sociaal leven is namelijk gezond. Daarom raad het Pioppi dieet je aan om zoveel mogelijk te praten, lachen en huilen met de mensen om wie je geeft.

Tussen al die strenge en ingewikkelde diëten is het Pioppi dieet een verfrissende wind. Het is goed te volgen en er is ruimte om er je eigen draai aan te geven. Het is daarom interessant voor mensen die normaal gesproken moeite hebben om een dieet vol te houden of diëten te veel gedoe vinden. Ben jij zo iemand? Of ben je gewoon geïnteresseerd in dit dieet? Dan kun je het boek hier bestellen voor iets minder dan tien euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit Italiaanse dieet is de makkelijkste en lekkerste manier om gezond te leven
Sluiten