Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 18 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

5 graffitikunstenaars die hun street-art een boodschap meegeven

Street-art is vet, je vindt deze gratis vorm van kunst overal ter wereld. Maar er zijn meer graffitikunstenaars dan Banksy om je pijlen op te richten tijdens je volgende stedentrip. Check ze hier.

Blek le Rat (Xavier Prou)

blek le rat, l'atlas, jimmy choo, urban hero, graffitikunstenaars, boodschap, street art
Bron: blekleratoriginal.com

De legendarische graffitikunstenaar Blek le Rat uit Parijs wordt gezien als de vader van de stencilkunst. Hij combineert humor met ironische boodschappen. Het is de subtiliteit die hem siert. Banksy zei ooit: “Altijd als ik denk een origineel idee te hebben, blijkt Blek le Rat het twintig jaar geleden al gedaan te hebben”. Xavier Prou is 68 jaar oud, maar nog steeds actief. Zijn meest recente street-art is te zien in de straten van Parijs, Berlijn, Londen en New York.

L’Atlas (Jules Dedet-Granel)

Interview with Graffiti Artist L’Atlas | Jimmy Choo Urban Hero | Fragrance

Meet graffiti artist L’Atlas and find out what inspires him about our new men’s fragrance, Urban Hero. Discover more at JimmyChoo.com bit.ly/2lwx2MD

Nog een Franse graffitikunstenaar, maar dan van een nieuwere generatie. L’Atlas staat bekend om zijn prachtige grafische street-art, die je tegenkomt in Parijs, München, Moskou, New York en andere wereldsteden. L’Atlas was de grote inspiratiebron van Jimmy Choo voor de nieuwe mannengeur Urban Hero. “Je kunt een parallel leggen tussen deze parfum en mijn schilderijen”, zegt L’Atlas. “De frisheid van de citroenkaviaar is gekoppeld aan de witte kleur in mijn werk. Het intense hout en de zwarte peper komen overeen met de zwarte kleur die je in mijn werk vindt.” Zijn boodschap legt hij uit in de video.

Banksy (identiteit onbekend)

banksy, l'atlas, jimmy choo, urban hero, graffitikunstenaars, boodschap, street art
Bron: AFP / Philippe Huguen

Een lijstje met graffiti-kunstenaars is natuurlijk niet compleet zonder Banksy, van wie de echte identiteit nog steeds niet bekend is. Deze man maakte street-art wereldwijd populair en zijn werk zit vol sterke statements die te maken hebben met actuele debatten. Zo maakte hij dit werk van Steve Jobs, zoon van een vluchteling, tijdens de vluchtelingencrisis in Calais.

Eduardo Kobra

eduardo kobra, l'atlas, jimmy choo, urban hero, graffitikunstenaars, boodschap, street art
Bron: AFP / Emmanuel Dunand

Eduardo Kobra is een Braziliaanse graffitikunstenaar die over de hele wereld is te zien met zijn psychedelische, kleurrijke street-art. Het vaakst portretteert hij iconische beroemdheden, die met hun boodschap een rol hebben gespeeld in de wereldgeschiedenis. In Amsterdam-Noord, vlakbij de NDSM-werf, kun je zijn werk van Anne Frank bekijken.

Escif (identiteit onbekend)

escif, l'atlas, jimmy choo, urban hero, graffitikunstenaars, boodschap, street art
Bron: AFP / Omar Torres

Als je wel eens door Valencia bent gewandeld, heb je ongetwijfeld de street-art van Escif gespot. Zijn muurschilderingen, doorspekt met politieke en sociale boodschappen, vind je door de hele stad. Ook buiten Valencia is hij te zien. Zo is het kunstwerk op de bovenstaande foto gemaakt in Mexico City.

? Check ook: Deze straatkunstenaar gebruikt Bitcoin op een wel heel slimme manier

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.