Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 18 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze kunstenaar gebruikt Bitcoin op een wel hele slimme manier

Kunst is nog steeds een begrip wat moeilijk te bevatten is. Wat voor de een kunst is zal een ander classificeren als prutswerk. Pascal Boyart is echter een kunstenaar van een andere categorie. Hij pakt de dingen slim aan en weet goed hoe hij kunst moet verkopen. Door Bitcoin QR codes in zijn creaties te verwerken, snijdt het mes aan twee kanten. Inmiddels heeft hij met zijn street-art een kleine 1.000 euro weten op te strijken. Dat lijkt wellicht niet veel, maar het levert hem wel de nodige publiciteit op.

Het principe van PBOY oftewel Pascal Boyart, is even simpel als geniaal. Verwerk gewoon wat Bitcoin QR codes in je creatie en mensen worden zelf uitgedaagd om er gebruik van te maken. Een oproep tot het maken van een donatie dus als kunstvorm. In totaal hebben 23 mensen zich laten verleiden tot het maken van een donatie en heeft het PBOY een kleine 1.000 euro aan Bitcoins opgeleverd. Het enige wat een bezoeker of bewonderaar nodig heeft is een smartphone en een Bitcoin wallet.

Grote naam uit de bankwereld voorspelt de toekomst van Bitcoin

Pascal Boyart

Pascal Boyart is al langer actief als street-art artiest. Een van zijn drijfveren is om via zijn kunst in contact te komen met het publiek. Door in te spelen op zaken die actueel zijn, betrekt hij het publiek direct bij zijn kunstuitingen. Het idee om de Bitcoin QR codes in zijn kunst te verwerken ontstond nadat hij onder de indruk raakte van cryptocurrency. Hij verdiepte zich zes maanden lang in het fenomeen van de digitale munt en kwam tot de conclusie dat dit goed te verwerken zou zijn in zijn kunst. Zo ontvangt hij zonder tussenpersoon toch een vergoeding voor zijn werk.

Uit nood geboren

Het idee om QR codes in de street-art te verwerken is eigenlijk uit nood geboren. Doordat veel vrijzinnige kunstenaars geen opleiding hebben gevolgd, is het lastig om voldoende exposure te genereren. Juist die exposure is essentieel om met kunst te kunnen voorzien in het levensonderhoud. Door het concept van donaties te gebruiken in zijn producties kan Boyart de kunst voor hem laten werken. Dat Boyart er niet rijk van wordt is geen probleem: “Ik schraap mijn geld bij elkaar met schilderen op evenementen en commerciële opdrachten, maar mijn grote hobby is street-art. Als ik de kosten kan terugverdienen met Bitcoins, ben ik al blij.”

Rembrandt van Rijn als inspiratiebron

Boyart mag dan wel geen Rembrandt zijn, er zijn wel degelijk raakvlakken met de grote meester. Zo was het voor Rembrandt al een hele opgave om rond te komen van zijn werk als kunstschilder, sterker nog, hij werd ooit failliet verklaard toen hij in Amsterdam woonde. Dat Boyart zich heeft laten inspireren door Rembrandt is dan ook niet zo heel vreemd. In Parijs kun je aan de Rue Riquet een formidabel stuk street-art bewonderen van Boyart. Hier zie je de interpretatie van Boyart waarbij hij Rembrandt afbeeld met een belastingaanslag in zijn handen. Uiteraard is zijn ‘piece’ voorzien van de Bitcoin QR code. Mocht je in de buurt zijn, scan die code. Kleine moeite.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze kunstenaar gebruikt Bitcoin op een wel hele slimme manier
Sluiten