Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 23 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Steven Spielberg slaat plank mis met ‘compliment’ Squid Game

Regisseurs als Steven Spielberg kunnen zich maar beter niet uitlaten over series uit landen waar ze weinig van weten. Zijn opmerking over Squid Game was goed bedoeld, maar viel verkeerd.

Even voor de lezers die in 2021 onder een steen hebben geleefd: Squid Game is een Zuid-Koreaanse serie en de best bekeken show op Netflix ooit. Gaat kort gezegd over mensen met geldproblemen, die worden uitgenodigd kinderspellen te spelen voor een geldprijs. Wie faalt, wordt gedood.

Steven Spielberg over Squid Game

Steven Spielberg krijgt online bakken vol kritiek over zich heen vanwege zijn goed bedoelde compliment over Squid Game. De Amerikaanse regisseur prees Netflix om het casten van “onbekende mensen”, doelend op de Zuid-Koreaanse hitserie. Dat terwijl de Koreaanse cast volgens honderden twitteraars wel degelijk bekend is. Veel acteurs en actrices, onder wie hoofdrolspeler Lee Jung-jae, waren al vaker in grote Aziatische producties verschenen.

De beroemde regisseur begon erover tijdens een discussie bij de PGA Awards. Het gesprek ging over de vraag in hoeverre het succes van een productie afhangt van bekende acteurs en actrices. Netflix maakt de weg vrij voor minder bekende acteurs en actrices, zei Steven Spielberg tijdens het gesprek.

“Vandaag de dag kunnen onbekende mensen in films en series spelen.” Daarbij benoemde hij de Zuid-Koreaanse hitserie. “Squid Game komt langs en verandert alles voor ons”, zei Steven Spielberg. “Bedankt, Ted”, vervolgde hij, doelend op Netflix-topman Ted Sarandos.

Ontsteltenis op Twitter

Een artikel van IndieWire over de uitspraken van de regisseur is meer dan 3.500 keer gedeeld op Twitter, waarbij wordt opgemerkt dat de acteurs allang bekend waren in Azië. Zo schrijft iemand: “Onbekend. Voor mensen die alleen naar Amerikaanse entertainment kijken, denk ik…”

Een andere gebruiker merkt op: “Het is niet zo dat de Squid Game-acteurs onbekend zijn. Jij bent degene die niet naar Aziatische films heeft gekeken, Steven Spielberg. Toen Lee Byung-hun in beeld kwam snakte ik naar adem.” Volgens de twitteraar is de acteur al een bekende naam sinds de jaren 90. “Mensen denken echt dat de wereld om Hollywood draait.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.