Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 11 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

De versleten sandalen van Steve Jobs gaan geveild worden voor fortuin

Van 3400 naar 80.000 dollar: de versleten sandalen van Steve Jobs gaan geveild worden. De winnaar moet er een fortuin voor neerleggen, maar krijgt er gelukkig ook een gratis NFT bij.

De mythevorming rondom Steve Jobs is real. De beste man verdient alle lof, respect en bewondering, maar soms gaat het net iets te ver. Dat je de eerste iPhone, Macintosh of zelfs zijn businesskaartje tijdens een veilig koopt snappen we nog.

De sandalen van Steve Jobs

Deze week gaat er echter een ander stukje Apple-geschiedenis geveild worden. Geen prototype van de iPhone of een nooit uitgebrachte iPad, maar…. versleten sandalen. Ja, een paar sandalen die door Steve Jobs zijn gedragen. Nee, het is geen 1 april.

Het wordt nog erger: naar verwachting zullen de versleten sandalen tussen de 60.000 en 80.000 dollar op gaan leveren. Althans, dat is wat veilinghuis Julien’s Auctions inschat. Afgaande op vergelijkbare veilingen zou het niet onrealistisch zijn om te verwachten dat de sandalen zelfs de grens van een ton over zullen gaan.

De versleten sandalen van Steve Jobs staan te koop (en gaan een fortuin opleveren)
De sandalen (Afbeelding: Julien's Auctions)

Uit de vuilnisbak gevist

De felbegeerde Birkenstocks zijn in de jaren zeventig en tachtig gedragen door Jobs. De techlegende heeft zijn oude, stinkende sandalen destijds gewoon bij het oud vuil gegooid, maar daar zijn ze vervolgens weer uitgevist door Mark Sheff. Hij beheerde één van de huizen van Steve Jobs in Albany, Californië.

“Steve zocht destijds inwonende hulp. We hadden ervaring met biologisch tuinieren en koken met natuurlijk voedsel,” aldus Sheff over hoe hij met de sandalen eindigde. Hij verwierf de spullen door ze te verzamelen toen Jobs ze weggooide, wat vaak gebeurde, omdat “hij heel weinig dingen bewaarde”.

Het heeft Sheff geen windeieren gelegd, want eerder liet hij al truien, pennen en businesskaartjes van Steve Jobs veilen. En dat door simpelweg in de afval van een miljonair te wroeten. Al moet gezegd worden: de beste man heeft regelmatig items laten veilen voor goede doelen.

Emotionele Birckenstocks

Afijn, terug naar de sandalen. Chrisann Brennan, de ex-partner van Jobs en de moeder van zijn eerste kind, werd emotioneel toen ze de Birckenstocks te zien kreeg tijdens een tentoonstelling in het hoofdkantoor van het schoenenmerk: “De sandalen maakten deel uit van zijn eenvoudige kant. Het was zijn uniform. Het mooie van een uniform is dat je je ‘s ochtends geen zorgen hoeft te maken over wat je aantrekt. in Birkenstocks voelde hij zich geen zakenman, dus hij had de vrijheid om creatief te denken.”

Na een tour langs het Birkenstock-hoofdkantoor en meerdere musea is het nu dus tijd voor de versleten sandalen om hun forever home te vinden.

Gratis NFT en mega-investering

Vind je 80.000 dollar toch wat veel? Dan heeft Julien’s Auctions nog een extraatje voor je: de winnaar van de veiling krijgt namelijk ook een NFT van de sandalen van Steve Jobs. Anno nu klinkt het als een relikwie uit een vervolgen tijdperk, maar goed.

De veiling gaat vandaag (11 november) al van start. De vorige keer dat de sandalen geveild werden, in 2016, leverden ze 3400 dollar op. Nu begint de veiling al bij 15.000 dollar. Van 3400 naar 80.000 dollar: dat is een leuke investering!

Mega-veiling: Harry Potter’s toverstaf en 800 andere zeldzame film-props

De versleten sandalen van Steve Jobs staan te koop (en gaan een fortuin opleveren)
De sandalen (Afbeelding: Julien's Auctions)

Yahoo! FinanceJulien's Auctions

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.