Pim Jansen
Pim Jansen Kunst & Fotografie 30 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Stella Maxwell zet Instagram voor het blok met inclusief statement

Het zingt al even rond dat Meta, moederbedrijf van onder meer Instagram en Facebook, de tepel gaat bevrijden. Maar daar is nog altijd onduidelijkheid over. Supermodel Stella Maxwell neemt het heft in eigen handen, letterlijk, en maakt een topless statement.

Het oorspronkelijke beleid van Facebook en Instagram is fundamenteel anti-bloot. Foto’s waarop tepels van vrouwen te zien zijn worden gecensureerd, er is een taboe op naakt en erotische uitingen zijn verboden. Daar valt zeker wel wat voor te zeggen, het moet geen OnlyFans worden. Maar de schoen wringt hem onder meer in ongelijkheid tussen mannen, vrouwen en alles wat daar tussenin zit. Mannen mogen pronken met hun blote borst, topless vrouwen en transgenders worden geseksualiseerd en gecensureerd.

Nieuw beleid rond tepels op Instagram en Facebook

De onafhankelijke adviesraad van het moederbedrijf Meta heeft begin dit jaar middels een nieuw rapport gepleit voor een herziening van het beleid rond naaktheid en seksuele activiteit.

Aanleiding van het advies was overigens niet de schreeuw om vrijheid van supermodellen als Stella Maxwell, maar een klacht van een Amerikaans koppel. Een van hen is transgender, de ander non-binair. Ze deelden topless-foto’s op Instagram, met hun tepels bedekt. Hiermee vroegen ze aandacht voor gezondheidszorg voor transmensen. Maar ondanks de bedekte tepels werden de foto’s gerapporteerd en automatisch door Meta verwijderd. Meta staat nog steeds geen foto’s van borsten toe op zijn platform, terwijl mannen met hun blote torso welkom zijn.

Stella Maxwell loopt topless vooruit

Tegen The Guardian zei Meta in een reactie het advies te “verwelkomen”. Maar nog altijd is er onduidelijkheid over het beleid rond tepels en naaktheid. Wel duidelijk is dat er rulebreakers nodig zijn om vaart achter het beleid te zetten. Goddank zijn er modellen als Stella Maxwell, die topless foto’s normaliseren.

Stella Maxwell is een 32-jarig model die opgroeide in België, maar rond haar dertiende verhuisde naar Australië. Ze was net als Doutzen Kroes een van de grote vijftien van Victoria’s Secret, die zich Angels mochten noemen. Tijdens haar carrière deed ze campagnes voor de grote modehuizen en sierde ze covers van alle bladen die er toe doen. Het supermodel is openlijk queer en omschrijft zichzelf als seksueel fluïde.

Bekijk ook het topless manifest van Linda, met negen BN’ers die strijden voor hetzelfde doel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.