Felix Decavel
Felix Decavel Human Interest 9 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De 10 steden met de meeste en minste luchtvervuiling ter wereld

Door de bosbranden in Canada krijgen de longen van New Yorkers momenteel de minst zuivere zuurstof op de planeet binnen. Maar welke steden naast The Big Apple hebben wereldwijd de meeste én de minste luchtvervuiling? En hoe staat Nederland ervoor?

De rook van de bosbranden in Canada is inmiddels naar New York gewaaid. En de hoofdstad der wereldsteden is in slechts enkele dagen tijd omgetoverd tot een bijna onherkenbaar apocalyptisch landschap.

Op de Air Quality Index heeft New York dan ook de slechtste luchtkwaliteit op aarde momenteel. Welke andere grote steden vervolmaken deze bedenkelijke top tien van luchtvervuiling?

Steden met meeste luchtvervuiling ter wereld

De Air Quality Index, of US AQI gaat van 0 tot 300. Alles tussen 0 en 50 is gezond, en hoe dichter bij 300 hoe slechter de lucht is voor je longen. Alles boven 300 is in principe dodelijk. Als we de gegevens erbij nemen van IQAir, een organisatie die in realtime de luchtkwaliteit meet, is het dus niet aangeraden om binnenkort naar deze grote steden, die de meeste luchtvervuiling ter wereld hebben, af te reizen.

Stad Luchtkwaliteit
New York, VS 195
Dhaka, Bangladesh 168
Tel Aviv, Israël 155
Lahore, Pakistan 155
Detroit, VS 150
Hanoi, Vietnam 146
Sao Paolo, Brazilië 144
Calcutta, India 141
Johannesburg, Zuid-Afrika 130
Dubai, VAE 122

Steden met de minste luchtvervuiling ter wereld

Anderzijds kun je een vakantie boeken naar de volgende bestemmingen die geen aanslag op de longen plegen. Let wel, de gegevens van IQAir zijn actueel. Indien er deze zomer dus opnieuw een Californische bosbrand plaatsvindt, zullen San Francisco en Los Angeles meer dan vermoedelijk uit dit lijstje verdwijnen. Hoe dan ook, dit is momenteel de top tien van grote steden met de minste luchtvervuiling op aarde.

Stad Luchtkwaliteit
Salt Lake City, VS 8
Shenyang, China 8
Melbourne, Australië 11
San Francisco, VS 12
Astana, Kazakhstan 13
Los Angeles, VS 15
Canberra, Australië 16
Sydney, Australië 18
Kaohsiung, Taiwan 18
Hong Kong, China 19

Luchtkwaliteit in Nederland en België

IQAir nam ook drie grote steden uit de Lage Landen onder de loep. Daaruit blijkt dat Brussel de slechtste luchtkwaliteit heeft met een score van 52. De Belgische hoofdstad staat daarmee op een wereldwijde 53ste plaats wat betreft de meeste luchtvervuiling.

In Nederland ademen Amsterdammers net iets schonere lucht in dan Rotterdammers. Rotterdam krijgt een score van 40 tegenover een score van 39 voor Amsterdam. Daarmee staan beide Nederlandse steden op een respectievelijke 67ste en 69ste plek wereldwijd.

Bekijk de volledige lijst via deze link.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.