Felix Decavel
Felix Decavel Kunst & Fotografie 24 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Grootste foto van New York ooit laat je inzoomen op gezichten

Vanaf nu bereid je die citytrip naar New York tot in de puntjes voor. Of tot in de pixels. De grootste foto van de Big Apple ooit laat je namelijk inzoomen tot in de boezem van het Vrijheidsbeeld. Of tot in huiskamers, veel plezier het komende uur.

We zullen Google Street View zeker nog niet op de keien gooien, maar met de grootste foto van New York ooit kan je ook al eens op virtuele droomreis gaan. En dankzij een verbluffende 120 gigapixels aan detail zie je ook meteen hoeveel ramen het One World Trade Center telt (43.600 blijkbaar).

grootste foto van new york ooit
Hé, wie is ze daar aan het appen? (Afbeelding: Earthcam)

De foto werd in 2021 genomen door EarthCam. Dit webcambedrijf is onder andere gespecialiseerd in het ontwikkelen van industriële camera’s die gebruikt worden voor het opnemen van een time-lapse. De X80 waarmee de beelden geschoten zijn, kost meer dan 20.000 euro. Maar gelukkig reis je er gratis en voor niets mee naar New York .

Grootste foto van New York is 120 gigapixel

De resolutie van de grootste foto van New York ooit is 120 gigapixel of 120.000 megapixel. Om je een idee te geven van de gigantische schaal: 1 megapixel komt overeen met 1 miljoen pixels, 1 gigapixel is 1 miljard pixels. Een gemiddelde smartphone-camera heeft 12 megapixel.

Bovenop het Empire State Building nam de camera automatisch duizenden beelden gedurende enkele weken. Met behulp van AI-software zijn ze tot één geheel aan elkaar genaaid en later door artiesten lichtjes bewerkt. En het resultaat mag er zijn. Je kan zowel de mooiste panorama’s opzoeken als een wandelingetje maken langs de straten van New York. Ofwel gewoon een kort bezoekje brengen aan de mooiste bezienswaardigheden van The Big Apple. Dankzij de aangeduide punten van interesse, zoom je zo in om mooiere kiekjes te maken dan in het echt had gekund.

Bekijk de grootste foto van New York ooit zelf op de website van Earthcam. En check daarna de 360-foto van Wuhan waarmee je nóg verder kan inzoomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.