Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

HBO troeft Apple en Amazon af met ijzersterke spionageserie

HBO Max krijgt het opnieuw voor elkaar: waar Amazon en Apple allebei de afgelopen weken peperdure doch tegenvallende spionagefranchises lanceerden, scoort de streamingdienst nu met een pareltje van een miniserie: Spy/Master. De cijfers liegen er niet om.

Zowel Amazon als Apple probeerden de afgelopen weken te scoren met een spionageverhaal tjokvol grote namen. Amazon leverde Citadel af, een nieuwe show van de regisseurs achter Avengers: Endgame. De aftrap van een grootschalige, internationale spionagefranchise. Apple dropte de film Ghosted, met Chris Evans en Ana de Armas in de hoofdrollen en de makers van de Deadpool-films aan het roer.

Amazon en Apple stuntelen

In beide gevallen viel het resultaat helaas zwaar tegen. Bekende namen een groot budget geven levert dan misschien kijkcijfers op, maar strip de bekende gezichten en je houdt vaak (en in dit geval) zielloze actiefranchises over. Sure, ze gaan technisch gezien over spionnen, maar die insteek is meer een excuus voor James Bond-achtige actie dan dat je echte spionage-intrige op je bordje geserveerd krijgt.

HBO presenteert Spy/Master

Gelukkig hebben we nog HBO Max. De streamingdienst doet zijn reputatie deze week opnieuw eer aan met Spy/Master, een kwaliteitsserie over een KBG-spion die de Roemeense overheid is geïnfiltreerd. Sinds afgelopen week kun je de eerste twee afleveringen al op HBO Max streamen. In totaal zal de miniserie uiteindelijk uit zes afleveringen bestaan.

Eerst even wat cijfers: op IMDb scoort Spy/Master een dikke 8.9. Het is nog te vroeg voor een Rotten Tomatoes-score, maar de recensies die al zijn verschenen zijn zeer lovend.  De Volkskrant schrijft dat de makers “een verrukkelijk complexe geschiedenis (…) op intelligente en speelse wijze tot leven wekken.” Mashable noemt Spy/MasterAn enthralling Cold War thriller. So. Much. Suspense.

Spy/Master Spionage serie HBO Max
🍿 (Afbeelding; HBO)

KGB-agent in de problemen

Leuk al die lof, maar waar gaat de spionageserie over? Regisseur Christopher Smith neemt je mee terug naar 1978. We volgen de Roemeense spion Victor Godeanu, praktisch de rechterhand van Nicolae Ceaușescu, de president van Roemenië. Godeanu speelt echter stiekem al vijftien jaar lang gevoelige informatie van de Roemeense overheid door naar de KGB, de belangrijkste geheime dienst van de Sovjet-Unie.

Langzamerhand komen Roemeense collega’s van de spion echter zijn praktijken op het spoor. Godeanu wordt gewaarschuwd door een KGB-agent dat het tijd is om terug te komen naar de Sovjet-Unie. Te ontsnappen. Godeanu heeft echter hele andere plannen. Hij is ervan overtuigd dat het tijd is om over te lopen. De rest gaan we niet verklappen, maar met die intrige als vertrekpunt weet je al dat je op een heerlijk spannend spionageverhaal kunt rekenen.

Een verhaal dat overigens deels is gebaseerd op echte gebeurtenissen, en kennelijk dus ook nog eens op uitstekende wijze tot een serie is omgetoverd. Oftewel: er staat vanaf nu een kwalitatieve spionageserie voor je klaar waarmee je de vieze nasmaak van Ghosted en Citadel snel en effectief weg kunt spoelen. Vel vooral zelf een oordeel: Spy/Master is vanaf nu op HBO Max te streamen.

Spy/Master Spionage serie HBO Max
🍿 (Afbeelding; HBO)

Volkskrant

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.