Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 21 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dope Girls is de vrouwelijke opvolger van Peaky Blinders

Van de criminele onderbuik van Birmingham naar de losbandige jetset van Londen. Nu het laatste seizoen van Peaky Blinders voorbijgevlogen is, richt de BBC het vizier op een spirituele opvolger van de hitserie. Wordt Dope Girls een even raak schot in de roos?

Alle sterren lijken in ieder geval gunstig te staan. Hetzelfde tijdperk, gebaseerd op waargebeurde feiten en doorspekt met fictieve personages die het boeiende verhaal draaiende houden. Ligt het afscheid van Peaky Blinders al in de achteruitkijkspiegel?

Dope Girls het nieuwe Peaky Blinders?

Volgens het betrouwbare Deadline, dat het nieuws naar buiten bracht, beschouwt de BBC het nieuwe stokpaardje ook zelf als de spirituele opvolger van Peaky Blinders. En aan de hand van de vooralsnog beperkte informatie over Dope Girls, kunnen we dit alleen maar beamen. Al is de serie niet van dezelfde makers.

dope girls, bbc, peaky blinders
(Afbeelding: Granta U.K.)

Naar verluidt is het verhaal losjes gebaseerd op Dope Girls: The Birth of the British Drug Underground, een waargebeurde en waanzinnige cultklassieker over het excessieve drugsgebruik in het Londense nachtleven, net na de Eerste Wereldoorlog. Omwille van een reeks spraakmakende schandalen en overdosissen werden cocaïne en opium destijds voorgoed op de verboden lijst geplaatst.

Kate Meyrick, de vrouwelijke Tommy Shelby

Net zoals Peaky Blinders zal de nieuwe BBC-serie historische feiten en fictieve verhaallijnen gebruiken om een beeld te schetsen van het boeiende interbellum. Het hoofdpersonage zou de echt bestane Kate Meyrick zijn, die rond de eeuwwisseling een nachtclubimperium en crimineel familiebedrijf opbouwt.

Kate Meyrick, dope girls, peaky blinders, vrouwen
Kate Meyrick en vier van haar acht kinderen (Afbeelding: Getty)

Haar nachtclubs waren tijdens de Roaring Twenties een vrijhaven voor een generatie Britten die hun oorlogstrauma’s met drugs en alcohol probeerden te verdrinken. Maar daardoor ontketende de conservatieve, alleenstaande moeder ook een oorlog met Brilliant Chang. Niet alleen heeft deze drugsbaron evenwel echt bestaan, hij komt ook voor in Peaky Blinders.

De opnames van Dope Girls beginnen later dit jaar. Wie er in mee zal spelen of wanneer de BBC-serie verschijnt is voorlopig nog niet bekend. Wij duimen voor Anya Taylor-Joy.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.