Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 14 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Reviews nieuwe Saw-film stromen binnen: is de horror-franchise herboren?

Sinds deze vrijdag draait Spiral: From the Book of Saw in de bioscopen. Althans, waar de bioscopen wél open zijn, zoals in Amerika. Wij moeten nog even geduld hebben. De film is in ieder geval veelbelovend. Maar lost de horrorfilm ook die belofte in? De eerste reviews zijn binnen.

Na een aantal inspiratieloze B-films wordt de Saw-franchise gereboot. Chris Rock speelt de hoofdrol in Spiral, de negende film in de franchise. Wanneer een nieuwe seriemoordenaar opduikt die de signature moves van Jigsaw kopieert, zal detective Zeke Banks (Rock) alles op alles moeten zetten om hem te vangen. Gelukkig krijgt hij hulp, waaronder van zijn vader (Samuel L. Jackson).

Spiral: From the Book of Saw

Al snel duiken ze in het mysterie, vol met de gebruikelijke spelletjes die Jigsaw altijd met zijn slachtoffers speelde. Spiral belooft echter meer dan torture-porn te worden, meer dan een goedkope horror-film. Lionsgate zet duidelijk in op het reanimeren van wat weer een megafranchise moet gaan worden.

Nederlandse horror-fans zullen nog even geduld moeten hebben voor ze zelf een oordeel kunnen vellen. De studio heeft echter al de eerste minuten van de film op YouTube gezet en de eerste recensies op Rotten Tomatoes stromen binnen. Daar worden alle reviews van critici en journalisten verzameld, om zo de algemene consensus te bepalen.

Geen beste score…

Lang verhaal kort: de gemiddelde score van recensenten is met 46 procent niet best. Na op het moment van schrijven 95 recensies lijkt de consensus te zijn dat Spiral: From the Book of Saw een interessante nieuwe richting voor de serie ingaat, maar dat het gory geheel minder is dan de som der delen.

Spiral doet een bewonderenswaardige poging om een oude franchise te defibrilleren, maar verspilt uiteindelijk zijn sterren, gevangen in dezelfde berenval van een formule die eerdere sequels overkwam,” concludeert bijvoorbeeld John Nugent van Empire Magazine.

Sean Collier van Box Office Prophets is wel positief: “Gelukkig kan een afgezaagd script niet verpesten wat uiteindelijk goed, grof horrorplezier is.”

… maar de fans zijn wel enthousiast

Hij is niet de enige die redelijk enthousiast is. We hebben namelijk weer een klassiek Rotten Tomatoes-gevalletje te pakken. De score onder journalisten (46 procent) is niet best, maar onder het grote publiek, de consumenten, bevalt Spiral blijkbaar wel. De publieksscore bedraagt namelijk 75 procent. Niet verkeerd!

“Ik ben geen grote fan van gore-horror, maar ik heb nog steeds genoten van deze film! Ik had geen Saw-film gezien sinds de tweede en dit voelt zo fris aan! Ja, een deel van de dialogen voelde een beetje raar aan, maar er zijn genoeg schrikmomenten en griezeligheid die mijn hart sneller deden kloppen. En het einde was perfectie!” Aldus een enthousiaste kijker.

Check de eerste minuten

Het lijkt weer een typisch horror-scenario te worden, waar critici afknappen op matig schrijfwerk en cliché elementen, maar fans van het genre juist op hun wenken worden bediend. Check hieronder de openingsscène van Spiral: From the Book of Saw.

Durf jij het aan? Te gruwelijk geachte horrorfilm komt alsnog uit na vijftig jaar

Rotten Tomatoes

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.