Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 1 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel spaargeld heb je nodig bij het verhoogde minimumloon

Goed nieuws voor mensen met een minimumloon, want vanaf 1 juli gaat het minimale salaris weer omhoog. En ook voor mensen met lage(re) inkomens is het van belang een buffer achter de hand te hebben. Maar hoeveel spaargeld moet je eigenlijk hebben met een minimuminkomen? Daarvoor klopten we aan bij het Nibud.

Hoewel er met een minimuminkomen wellicht geen eindeloze financiële ruimte is om te sparen, is het toch van belang een buffer achter de hand te hebben, adviseert het Nibud. Daarom heeft het instituut een rekentool ontwikkeld, waarmee je precies kunt checken hoeveel geld je het beste achter de hand kunt hebben.

Minimale financiële buffer bij een minimumloon

Het minimuminkomen per maand is nu nog 1.934,40 euro bruto. Per 1 juli zal dit bedrag stijgen tot een bruto bedrag van 1.995,00 euro. Om je geadviseerde spaarbuffer te bereken, hebben we het netto inkomen nodig. Gelukkig zijn daar ook handige rekentools voor ontwikkeld, waardoor je dat gemakkelijk kunt checken. Met een bruto maandsalaris van 1934,40 euro, kun je rekenen op een nettobedrag van 1857,33 per maand.

Ervan uitgaande dat je alleenstaand bent, geen kinderen hebt en een woning huurt, adviseert het Nibud bij een minimumloon een financiële buffer van 5.050 euro aan spaargeld. Die spaarpot is opgebouwd uit verschillende potjes. Hierbij wordt rekening gehouden met een buffer voor je inboedel van 3.550 euro. Daarnaast heeft je huis – en een eventuele tuin – ook de nodige liefde en aandacht nodig. Hiervoor wordt een bedrag van 1.000 euro geadviseerd. Ook kunnen er altijd nog onvoorziene kosten op je pad komen, hoe vervelend ook. Om die kosten op te vangen, is het volgens het Nibud raadzaam om een bedrag van 500 euro achter de hand te hebben.

Bereken hoeveel spaargeld je nodig hebt

Verdien jij net wat meer, of heb je een koophuis en een partner? Dan worden er andere spaarpotten geadviseerd. Benieuwd hoe groot de buffer moet zijn? Dat kun je gemakkelijk zelf uitrekenen.

Heb jij wel exact een minimumloon en ben je benieuwd welk bedrag je vanaf 1 juli per week of per dag gaat verdienen? Of ben je jonger dan 21 jaar en nieuwsgierig welk bedrag je dan minimaal hoort te verdienen vanaf volgende maand? Lees dan dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.