Martin de Coninck
Martin de Coninck Films & Series 6 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

South Park 25: dit zijn de stemacteurs achter de personages

Er komt weer een nieuw seizoen van South Park aan. Tijd om eens te kijken naar de stemacteurs achter de hilarische personages. Dat zijn nog altijd vooral de bedenkers Matt Stone en Trey Parker, maar wie spreekt wie in?

South Park is nog altijd zeer populair bij een breed internationaal publiek. Daarom is het ook geen verassing dat de Amerikaanse komedie-animatieserie alweer aan het 25ste seizoen is begonnen. Een bijzondere mijlpaal. Op 2 februari ging het nieuwe seizoen in première in de Verenigde Staten.

Keiharde grappen, celebs die flink door de mangel worden gehaald en kleurrijke karakters waar we verliefd op zijn geworden. Na twee jaar – tussendoor wel wat losse Covid-specials – mogen we ons opmaken voor een compleet nieuw seizoen South Park.

Stemacteurs achter de South Park-karakters

Tijd om even stil te staan bij alle prachtige, maar ook vreemde out-of-the-box grappen waarmee South Park ons door de jaren heen heeft vermaakt. Van Oprah Winfrey’s ‘doos’ die rebelleert tot de geweldige Trump-vertolking van schooldirecteur Mr. Garrison. Stuk voor stuk fragmenten bedacht door een team van zieke, creatieve geesten. Een groot deel van de stemmen wordt trouwens door het team zelf ingesproken. Na 25 jaar zijn we dan ook vooral benieuwd welke personen er achter al die gekke, iconische stemmetjes zit.

Matt Stone en Trey Parker

Het zal je misschien niet verbazen, maar bedenkers van de serie Matt Stone en Trey Parker nemen beiden meerdere mannelijke stemmen voor hun rekening.

tray parker, stan, cartman, randy, south park, stemacteurs
Tray Parker is onder anderen Stan, Cartman en Randy (Afbeelding: Comedy Central)
Matt Stone, Kyle, Kenny, Butters, stemmen, south park, seizoen 25, karakters
Matt Stone is odner anderen Kyle, Kenny en Butters (Afbeelding: Comedy Central)

Zo spreekt Matt Stone de stemmen in van Kyle, Kenny en Butters, maar ook van karakters die af en toe verschijnen, zoals Jesus Christ, Saddam Hussein en James Cameron. Zijn compagnon Trey Parker spreekt de stemmen in van Stan, Cartman (misschien wel de mooiste) en Randy. Ook Mr. Garrison, later bekend als Ms. Garrison en The President is geboren uit de stembanden van Parker.

April Stewart, de stem achter veel dames

April Stewart spreekt de stem in van Wendy Testaburger, naast nog een groot deel van de vrouwelijke cast. Ook is ze de stem achter Cartmans moeder Liane, Stans moeder Sharon en zus Shelley, Kenny’s moeder Carol, burgemeester McDaniels en medestudent Tammy Nelson uit South Park.

april stewart, wendy, south park
April Stewart is Wendy (Afbeelding: Comedy Central)

Stemmen achter andere terugkerende personages

Dan zijn er ook nog personages die slechts af en toe te zien zijn in South Park. Zo spreekt Mona Marshall een groot aantal vrouwelijke personages in, waaronder Kyle’s moeder Sheila en Butters’ moeder Linda. Jessica Makinson vertolkt ook verschillende vrouwelijke personages, waaronder Heidi Turner en Vice-Principal Strong Woman. Andere terugkerende personages in South Park zijn Token Black (ingesproken door Adrien Beard), Towelie (ingesproken door Vernon Chatman) en Mr. Slave (ingesproken door John Hansen).

stemmen, karakters, south park seizoen 25
(Afbeelding: Comedy Central)

Lees in dit artikel wat voor invloed LSD heeft gehad South Park en andere popcultuur.

South Park seizoen 25 kijken

Het nieuwe seizoen van South Park is binnenkort te streamen op de officiële website. Seizoen 18 tot en met 21 zijn momenteel via Netflix te streamen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.