Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 29 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Sollicitanten van Toen vs Nu: de verschillen in één gevatte video

Jawel, er zijn op dit moment in veel sectoren een stuk meer vacatures dan sollicitanten. Daar komt bij dat de huidige generatie sollicitanten er een wat ander etiquette op nahoudt wat betreft solliciteren dan de generatie daarvoor. Sollicitatie-expert Jesse Geul vat ze samen in een gevatte video.

De video is gemaakt met een knipoog, maar bevat volgens Jesse Geul ook zeker een kern van waarheid. Waarvan akte.

Sollicitanten Toen vs Nu

Jesse Geul is sollicitatie-expert, oprichter van 21 Jobs en met 30.984 volgers een veel geziene persoonlijkheid op LinkedIn. Naar eigen zeggen geeft hij clichévrij advies over recruitment en solliciteren, met een vleugje humor. Dat komt allemaal samen in deze video, waarin hij de verschillen tussen sollicitanten van toen en nu scherp samenvat. Niet voor niets ging de onderstaande post viral op LinkedIn.

Het moge duidelijk zijn dat het pak niet meer heilig is en dat de nieuwe generatie sollicitanten behoorlijk wat eisen heeft. Veel daarvan zijn niet realistisch. Maar in een tijd waar iedereen op social media leeftijdsgenoten ziet pronken met geld en materiaal is de blik op de werkelijkheid niet meer zo realistisch. Hebben we het nog niet eens over crypto. Maar de oude generatie kan ook zeker wat van de nieuwe generatie leren. Soms moet je gewoon brutaal zijn, vooral als het om jouw salaris en arbeidsvoorwaarden gaat.

De belangrijkste vraag in een sollicitatiegesprek

Of je nou tot de nieuwe of oude generatie sollicitanten behoort, jouw motivatie om ergens te werken is het belangrijkst. Lees met dat in het achterhoofd hoe je het best kunt antwoorden op de ‘belangrijkste’ sollicitatievraag, die vaak als eerst gesteld wordt. En om het überhaupt tot een gesprek te laten komen, doe je er verstandig aan om deze zeven woorden te gebruiken in je sollicitatiebrief dan wel motivatie.

❗ En dan nog even iets: voor Manners Magazine en andere titels binnen Mediahuis zoeken we een nieuwe redacteur Geld & Carrière. Sollicitanten van toen en nu zijn welkom. Bekijk de vacature.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.