Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Voeding 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

5 signalen van je lichaam dat je dagelijks te veel zout eet

Let jij een beetje op jouw zoutinname? Dagelijks zouden we 6 gram moeten eten, maar deze symptomen van jouw lichaam verraden dat jij te veel zout binnenkrijgt.

Ons lichaam heeft zout nodig voor het prikkelen van zenuwen, het opnemen en afvoeren van vocht en het samentrekken van de spieren. Om deze functies soepel te kunnen laten verlopen, is ongeveer 1 tot 3 gram per dag nodig. Gemiddeld krijgen we echter 9 gram per dag binnen. Veel te veel, volgens De Hartstichting. Zij adviseren dan ook om maximaal 6 gram per dag te eten.

Vijf signalen dat je te veel zout binnenkrijgt

Misschien denk je dat het wel meevalt met jouw zoutinname, omdat je zelf niet veel toevoegt aan het eten. Toch kan het totale aantal grammen dat je dagelijks eet hoger uitvallen dan je denkt, omdat maar liefst 80% van al het zout dat we binnenkrijgen verwerkt zit in producten als brood, vleeswaren, kaas, pizza’s en kant-en-klaar-maaltijden.

Ben je benieuwd naar hoeveel zout jij dagelijks binnenkrijgt? Kijk dan eens achterop de verpakking van jouw voeding. Als jij last hebt van de onderstaande symptomen, dan zou het best eens kunnen dat je te veel zout binnenkrijgt.

1. Je moet vaker plassen

Vaker naar het toilet moeten is een klassiek voorbeeld van te veel zout binnenkrijgen. Word jij ‘s nachts uit jezelf wakker omdat je nodig moet plassen en herken je ook de onderstaande symptomen, dan zou je jouw zoutinname eens onder de loep moeten nemen.

2. Je houdt vocht vast

Een opgeblazen gevoel komt vaak voor, en een van de redenen hiervan is te veel zout eten. Als je vocht vasthoudt, kun je last hebben van bijvoorbeeld dikke vingers of dikke enkels, zware benen of opgezwollen voeten. Dit is vooral te merken wanneer je lang in één positie zit, bij een lange autorit of als je bijvoorbeeld zittend werk doet en vervolgens op wilt staan. In beweging blijven is hiervoor dan ook de beste remedie.

3. Je hebt dorst… Veel dorst

Je kent vast dat dorstige gevoel wel na een zoute popcorn in de bioscoop. Je krijgt een droge mond en wil na zo’n bak niets liever dan een drankje. Krijg je stelselmatig te veel zout binnen, dan betekent dat dus ook dat je veel dorst hebt. Drink je het nodige aantal glazen per dag en ervaar je nog steeds dorst, houd dan je zoutinname eens bij.

4. Je hebt vaak een zeurende hoofdpijn

Een symptoom van te weinig water drinken is hoofdpijn, maar wist je dat je ook door het consumeren van te veel zout een zeurende hoofdpijn kunt krijgen? Vaak gaat het om een milde hoofdpijn. Deze hoofdpijn komt waarschijnlijk doordat het zout in jouw lichaam veel vocht opneemt, waardoor jij uitdrogingsverschijnselen krijgt.

5. Je hebt zin in (ongezonde) zoute snacks

Als jouw lichaam veel binnenkrijgt, dan is de kans groot dat je ook zin krijgt in zoute snacks. Denk je dus de hele dag aan zoute pinda’s, chips en zoute popcorn, dan zou dat er op kunnen wijzen dat je veel zout binnenkrijgt.

8 psychologische trucs die je volgens onderzoek helpen afvallen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.